Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Što jedemo

U Slatini otvorena prva zadružna pakirnica i sortirnica jaja

koka hrvatica
Foto: Marko Telišman
1/2
03.09.2015.
u 15:44

Sortirnicu s potrebnom papirologijom za tržište uz pomoć grada i županije otvorila je Zadruga Kokoš hrvatica koja je počela s 12 a sada okuplja 25 OPG, a kapacitet joj je 1600 jaja na sat

Domaća  jaja iz dućana u Hrvatskoj visoke je kakvoće i "pravi slasni obrok,  jajce na ovaj ili onaj način……“ zbog prilagođenih standarda života nesilica,  te činjenice da u hranidbi nema raznih otpadaka nego je mješavina najboljih krmiva, rekao nam je povodom otvaranja prve  naše zadružne sortirnice u Kozicama kraj Slatine prof. dr. sc. Zlatko Janječić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Sortirnicu s potrebnom papirologijom za tržište uz pomoć grada i županije otvorila je Zadruga Kokoš hrvatica koja je počela s 12 a sada okuplja 25 OPG-a, a kapacitet joj je 1600 jaja na sat.

Koristeći priliku da prof.dr. Janječića pitamo što jedemo, rekao je da su jaja kod nas mnogo kvalitetnija nego u  zemljama velikim proizvođačima od Kine do Brazila. Najcjenjenija su iz uzgoja     na otvorenim prostorima, a klasificiraju se na A čista koja se ne moraju prati i B koja se peru tokom čega se ošteti proteinska ovojnica (kutikula) pa moraju u melanš, čistu masu bez ljuske za razne namijene

Tako i najveći kao Perfa, Piko, Lukač, Gala i drugi danas osim po kalibru (od XL do S) vode računa o nutricionističkim karakteristikama, količini poželjnih sastojaka, masnim  kiselinama i sl. Mnogi su potrošači tako naučili da svako pokakano jaje ne garantira domaću kakvoću, kao niti da joj je znak što crveniji žumanjak.

I  kod Koka hrvatica sve počinje od jajeta, doduše mrvicu sitnijih nego kod hibrida.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije