Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINSKI RAT

U Rusiju hranu mogu izvoziti samo Sardina i Podravka

Podravka
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
1/4
12.02.2017.
u 22:02

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova zaprimilo je depešu Ruske Federacije o ukidanju svih izvoznih dozvola

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova, kako neslužbeno saznajemo, zaprimilo je koncem prošlog tjedna depešu Ruske Federacije o ukidanju svih izvoznih dozvola za hrvatske prehrambene proizvođače, izuzev za bračku tvrtku Sardina Postira i koprivničku Podravku. Nastavak je to priče o pogoršavanju rusko-hrvatskih odnosa, nakon što je ruski veleposlanik Anvar Azimov iznio oštre poruke najvećem hrvatskom gospodarskom sustavu Agrokoru te ustvrdio da ga više ne želi podupirati i kreditirati.

Ruski veleposlanik ostavio je, doduše, otvorena vrata za moguće daljnje pregovore, što uz dostavljenu obavijest o “čišćenju” liste prehrambenih tvrtki koje mogu izvoziti na rusko tržište upućuje na slanje političke poruke Hrvatskoj uoči najavljenog skorog susreta ministara vanjskih poslova dvije države Davora Ive Stiera i Sergeja Lavrova.

Dozvole za izvoz u Rusiju, uz već spomenute Podravku i Sardinu, imale su, među ostalim, i varaždinske tvrtke Koka i Vindija, čakovečka Perutnina Ptuj-Pipo te Belje i PIK Vrbovec iz koncerna Agrokor. Pojedini proizvođači pogođeni najnovijim brisanjem s liste izvoznika u Rusiju slučaj nisu željeli komentirati jer službeno još nisu informirani o ograničenjima, dok su iz Hrvatske gospodarske komore procijenili kako se vjerojatno radi o administrativnom postupku revizije postojeće liste.

Iz dostupnih informacija, kaže potpredsjednik HGK za međunarodne odnose i EU Želimir Kramarić, riječ je o periodičnom pregledu i izlistavanju svih onih koji u proteklih 36 mjeseci nisu koristili svoje dozvole i izvozili u Rusiju. Podravka i Sardina u analiziranom razdoblju su izvozile i zbog toga zadržavaju svoj izvozni certifikat, dok ostalim tvrtkama koje imaju proizvode i žele se probijati na rusko tržište u HGK savjetuju da iniciraju zahtjeve za dobivanje dozvola, a u čemu bi im nadležna ministarstva vanjskih poslova i poljoprivrede, uz HGK koji u Moskvi ima i svoje predstavništvo, pružila potporu.     

>> Što Hrvatska ne smije, smiju Slovenija, Francuska, Mađarska...

>> Znatan rast interesa: 'Investitori su doslovce zaljubljeni u Rusiju'

Komentara 2

DU
Deleted user
23:09 12.02.2017.

riječ je o periodičnom pregledu i izlistavanju svih onih koji u proteklih 36 mjeseci nisu koristili svoje dozvole i izvozili u Rusiju.... "zabranili" izvoz tvrtkama koje su defacto odustale od ruskog tržišta radi sankcija unazad 3 godine?

DU
Deleted user
20:46 16.02.2017.

Pa izvozimo u zapadnu europu,ili ameriku,zar mi nismo clanice te eu-zajednice,zasto moramo u Rusij ili Srbiju,ili BiH izvoziti,immo zapadnu europu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije