Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološko se širi

U pet godina organska hrana u RH na 377% više tla

polje
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL/Ilustracija
28.10.2016.
u 00:05

Prema Eurostatu, u našoj se zemlji hrana organski uzgaja na 76.000 hektara, a u cijeloj Uniji na 11 milijuna hektara

Organski uzgoj hrane lani je zauzimao 76.000 hektara hrvatskih polja, a još prije pet godina bilo ga je na jedva 16.000 hektara, što je porast od čak 377 posto, bilježe istraživači Eurostata, koji su istaknuli da je to rekordno povećanje površine obuhvaćene organskim načinom proizvodnje hrane u cijeloj Uniji kroz pet godina. Hrvatsku prati Bugarska s povećanjem od 362 posto te Francuska (61%). Ukupno se organska hrana u 28 zemalja članica Unije proizvodi na 11 milijuna hektara, 21 posto više nego 2010. godine.

No, tisuće su hektara obradive površine u Hrvatskoj i dalje zbog nebrige države, privatnih vlasnika ili depopulacije obrasle u korov, o čemu govori i podatak da je udio poljoprivrednog zemljišta na kojem se provodi organski uzgoj hrane u nas zapravo mizeran – na njega se odnosi samo 4,9 posto od svih njiva.

> > Organsku hranu u nas kupuje 15 posto građana

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije