Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SKOK NA OSJEČKOJ BURZI

U jednom danu na zlatu se 'okrenulo' dva milijuna kuna

zlato
Foto: Thinkstock
24.02.2015.
u 23:00

Za kilogram zlata izdvajalo se 260.000 kuna

Punom se parom trguje zlatom na Osječkoj robnoj burzi. Gotovo dva milijuna kuna okrenulo se prošloga četvrtka. Za zlatnu pločicu od stotinu grama izdvajalo se više od 26.000 kuna.

– U posljednja se dva tjedna više trgovalo zlatom nego u ukupno šest mjeseci našeg postojanja – kaže mr. sc. Dražen Majstrović, direktor Osječke robne burze koja je vrata otvorila lani u srpnju.

Divljanje tečaja

Svjedok je to, tumači on, nepovjerenja u novac. Tečaj je švicarskog franka ponovno divljao, a strah je podgrijala i nedavna najava iz Bruxellesa o tiskanju milijardi eura mjesečno.

– Investitori nemaju više povjerenja ni u euro pa bježe u sigurne oaze. Zlato je najsigurnija oaza jer se ne može naštampati pa je u turbulentnim i kriznim vremenima ono uvijek bilo rješenje – objašnjava Majstorović. Prati ga u tome, nastavlja, švicarac jer nema tiskanja bez pokrića. Franak bi, dodaje, još više skočio da ga Švicarska narodna banka nije držala na razini od 1,2 u odnosu na euro. To ih je pak skupo stajalo.

– Bilo im je očito besmisleno držati franak na toj razini dok ostali tiskaju pa su ga pustili na tržište. Švicarska ekonomija zbog toga pati jer su im usluge i proizvodi poskupjeli pa su postali nekonkurentni, no procijenili su da im je taj potez ipak više u interesu – kaže naš sugovornik. Zbog svega navedenog očekuje se nastavak rasta zlata.

A ono se pak jedino i prodavalo protekloga tjedna na Osječkoj robnoj burzi. Zbog raskoraka između tražene i ponuđene cijene pšenice i kukuruza, nijedan takav posao nije sklopljen. Tražilo se 1,39 kuna za kilogram, a kupci su bili spremni platiti samo 1,28 kuna.

Vrijeme kalkulacija

– Vrijeme je velikih kalkulacija, proizvođači pšenicu žele prodati što skuplje jer računaju i troškove duljeg skladištenja, a kupci žele proći što jeftinije. Stvorio se jaz – zaključuje Majstrović. Burza, inače, radi svaki dan, a trguje se samo četvrtkom.

>> Usporavanje rasta u svijetu podiglo zlato iznad 1300 dolara

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije