Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

U deflaciji smo: Dobro za potrošnju, loše za naplatu poreza

naslovnica 18.12
Foto: VL
Autor
Gojko Drljača
18.12.2014.
u 00:02

Pogledamo li brojčane nizove koje objavljuje Državni zavod za statistiku, više nema dileme za zaključak da je Hrvatska ušla u zonu deflacije, tj. u dulje razdoblje pada opće razine cijena dobara i usluga u nacionalnoj ekonomiji.

Pogledamo li brojčane nizove koje objavljuje Državni zavod za statistiku, više nema dileme za zaključak da je Hrvatska ušla u zonu deflacije, tj. u dulje razdoblje pada opće razine cijena dobara i usluga u nacionalnoj ekonomiji. O “problemu” deflacije počelo se preuranjeno raspravljati još početkom godine, nakon što je primijećen prvi trend pada cijena.

No, tek sada kad je objavljen i podatak o inflaciji za studeni, jasno je da uz 8 deflacijskih mjeseci od ukupno 11 izmjerenih mjesečnih prosjeka kretanja cijena, hrvatski ekonomisti s relativnom sigurnošću mogu predvidjeti da će 2014. biti prva hrvatska deflatorna godina. Naime, iako su u listopadu i studenom potrošačke cijene blago rasle (0,4 i 0,2%), to ipak neće biti dovoljno da cijela godina završi u inflacijskom plusu.

Deflaciju vlade ne vole i zbog problema oporezivanja. Ako je inflacija te zarađujete 100.000 kuna godišnje i dobijete 5000 kuna povišice, onda će vlada naplatiti više poreza. K tome, ta će povišica vjerojatno ići u gornje porezne razrede. Dakle, uz inflaciju nominalni proračunski prihodi će rasti jer će vladi narasti oporeziva osnovica po više poreza, a realna vrijednost duga će pasti. Uz deflaciju je suprotno. Ako je pad cijena ili deflacija 5 posto, vi ćete i bez povišice također proći 5 posto bolje kao potrošač, ali će vlada imati puno manju razinu porezne osnovice. I eto golemog problema s punjenjem proračuna uz rast vrijednosti realnog duga.

Cijeli članak pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od četvrtka

Foto: VLm

Komentara 15

CA
capto a parva
22:15 17.12.2014.

... evo jedan primjer ... kupim mikrovalnu marke xy prije pola godine platim 250 kn ... sad vidim akciju iste u pola cijene prekriženo 700 kn , sada samo 350 kn ... molim ekonemske experte da izračunaju deflaciju ...

GE
Getgum
22:14 17.12.2014.

Ja osobno gledam gdje trošim svoj novac,tehničku robu naručujem iz kine, što se pokazalo bolja opcija po cijeni i kvaliteti proizvoda, postoji samo jedan mobilni operater koji će dobit novac od mene,jer druga dva u prošlosti nisu se pokazali fer.Ne kupujem kod ratnih profitera,niti kod onih koji se loše odnose prema radnicima,ako ne nađem artikle koji mi trebaju kod poštenih trgovaca,hvala bogu bih nije daleko.

Avatar Kristijan Kašić
Kristijan Kašić
01:11 18.12.2014.

Nema to veze. Ja studiram ekonomiju, i deflacija nam u ovoj situaciji nista ne znaci. BDP pada, nezaposlenosst raste. BDP mora rasti za oko 3% kako bi zaposlenost rasla.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije