Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nedostatak kadrova

Trebamo tisuće IT-stručnjaka, zašto ih onda ne bismo uvezli?

pouzdanost
Foto: Thinkstock
24.06.2016.
u 09:53

Zapošljavanje stranaca može biti mjera za stimuliranje mladih

Na domaće tržište rada u IT-u svake godine izađe isti broj mladih visokoobrazovanih koliko ih godišnje odlazi iz Hrvatske. Hrvoje Balen, dopredsjednik HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti i član uprave Otvorenog učilišta Algebra, s kojim razgovaramo o problemima u sektoru, ističe da samo polovica od 1500 studenata, koliko ih godišnje u nas završava inženjerske studije računalstva, izađe na tržište rada.

Jednostavno rješenje

To su studiji koji generiraju strateški najvažnije ljude za tehnološki sektor.

– Nažalost, znatno više od polovice mladih na sveučilišnim studijima nastavlja obrazovanje još dvije godine, tj. diplomske studije, dok kroz inženjerske stručne studije uglavnom izlaze spremni već nakon tri godine. Zamjenski potencijal za razvoj hrvatskog IT sektora generira se u ovom trenutku kroz društvene studije, npr. poslovne informatike i informacijskih sustava ili inženjerske studije matematike – kaže Balen te objašnjava razloge.

– Javna sveučilišta nisu prilagodila nastavne programe bolonjskom sustavu i kao strateški cilj nisu postavila smanjenje vremena studiranja, uz povećanje kvalitete znanja prvostupnika. To je izvor nekonkurentnosti hrvatskog IT sektora i nepotrebnog opterećenja poreznih obveznika. U konkurentnim zemljama EU gotovo 70 posto mladih izlazi spremno na tržište rada već nakon tri godine studija – ističe Balen.

Tvrdi da rješenje nisu veće upisne kvote, jer one bi, u današnjem sustavu u kojem više od 40 posto mladih ne završava STEM studije, dodatno potaknule neučinkovitost i rashode.

– Postoji jednostavno rješenje koje Vlada nije percipirala, koje bi moglo biti presudno za podizanje kvalitete i kompetitivnosti našeg obrazovnog sustava.

Na akreditiranim IT studijima godišnje ostaje nepopunjeno 640 upisnih mjesta za koje Zakon o znanosti i visokom obrazovanju predviđa mogućnost financiranja. Riječ je o mjestima na visokim školama i veleučilištima koja se sama, u suradnji s roditeljima i tvrtkama, brinu o financiranju studenata, neovisno o državnom proračunu. Budući da su inženjeri računalstva stručnjaci koji se zapošljavaju iznimno brzo, jasno je da je za hrvatsko gospodarstvo i proračun ovo bolja investicija od mnogih projekata – kaže naš sugovornik.

Na pitanje može li uvoz kadrova biti jedno od rješenja za problem nedostatka ICT stručnjaka, kaže da su neke tvrtke već izrazile interes za tim.

Realan cilj

– To ne bi trebala biti primarna mjera, ali dok i sami osjećamo ‘brain drain’ od nekoliko tisuća IT stručnjaka godišnje, dok naši stručnjaci odlaze u inozemstvo i dok radimo na tome da mlade stimuliramo da odaberu karijeru u računalstvu ili STEM zanimanjima, zapošljavanje stranaca može biti dobra dodatna mjera. Kombinacijom svih mjera i strateškom orijentacijom prema ICT sektoru vjerujem da bismo mogli očekivati njegov rast s postojećih oko 32 tisuće radnih mjesta na znatno više. Zašto si ne bismo postavili neki realan cilj za sljedeće godine, poput, primjerice, 50.000 zaposlenih u sektoru – pita se Hrvoje Balen. 

>>Prijeti nam oduzimanje 200 milijuna eura iz EU fondova

Komentara 7

BU
BubyZG
15:36 24.06.2016.

Zvonko60...Kako je očito da svakodnevno, autobusima i vlakovima, odlaze na stotine mladih stručnjaka, koji NISU loši radnici, jer ih inače na "trulom zapadu" ne bi niti pogledali, jasno je da loši poslodavci PREVLADAVAJU, jer inače tako izrazitog "brain draina" ne bi bilo. Trošiti novce na obrazovanje stručnjaka bilo koje vrste i nakon toga prepustiti ih strancu je "neobranjiv" gubitak ! Ponavljam, dugogodišnja uzrečica "nek budu sretni što rade" poslodavcima se već obija o glavu s katastrofalnim posljedicama. Što se tiče radnika, nisu niti oni cvijeće, ali je poznato da kada sa burze dođe njih deset, obično je jedan za zadržati. Ali zadržati ga treba na način da mu ovdje bude bolje nego vani, inače ... sve je jasno !

TH
than
00:25 25.06.2016.

Iskreno ne trebamo na tisuce, a opet ne trebamo niti uvoziti. Danas se sve lijepo radi preko globalne mreze. Algebrina reklama, klasika.

BU
BubyZG
12:15 24.06.2016.

"Brain drain" će bilo kakvu obrazovnu politiku osuditi na propast, dapače bolje da ne obrazujemo nikoga i ne trošimo novce na profesore, škole, knjige i sve ostalo jer time samo povećavamo naš gubitak. Zadžati stručnjake u zemlji i spriječiti "Brain drain" možemo samo kada poslodavci shvate da ne mogu dobiti stručnjaka za par tisuća kuna, jer će mu u Europi ponuditi istu brojku ali drugu valutu ! HUP "nariče i suze roni" i traži da država nešto učini, jer je prošlogodišnje otvaranje vrata gotovo svih EU zemalja za naše radnike opustošilo naše burze rada. Slobodnih stručnjaka i pravih radnika nema i neće ih biti dok god bude prisutna izrazito neravnopravna raspodjela prihoda u privatnim poduzećima. Uzrečica "Nek budu sretni što rade" će se mnogima obiti o glavu !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije