Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Boris Lalovac:

'Treba pojačati ulogu equity fondova i uvesti izravno kreditiranje izvoznika od HBOR-a'

lalovac
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/4
15.10.2014.
u 13:13

Sljedeće godine treba nadalje rasteretiti bruto cijenu rada, a možda i ukinuti stopa od 45 posto, a tako će se, smatra ministar

 - Povećanje neto plaće utjecat će na povećanje izvoza, a u tom smjeru trebalo bi ići i prema ukidanju najviše stope poreza na dohodak sljedeće godine, kada bi i HBOR trebao preuzeti ulogu izravnog financiranja izvoznika – najavio je ministar financija Boris Lalovac na skupu Hrvatskih izvoznika na temu 'Ekonomske politike RH i očekivanja u 2015.'

- Prilikom analize koja bi trebala biti granica dohotka na koju će se primjeniti najviša stopa, upravo smo uzeli u obzir dohodak koji se ostvaraju u industriji i koji je izvozno orijentiran, a takvih je 75 posto koji imaju dohodak oko 10 tisuća kuna i koji su opterećeni stopom od 45 posto. Izmjenama poreza takvo opterećnje više neće imati, odnosno, oni koji rade sofisticirane proizvode više neće biti kažnjeni visokim porezima – rekao je Lalovac.

Sljedeće godine treba nadalje rasteretiti bruto cijenu rada, a možda i ukinuti stopa od 45 posto, a tako će se, smatra ministar, smanjiti izbjegavanje plaćanja poreza, odnosno bit će više prijava poreza, plaćanja i investiranja. No, Boris Cota, savjetnik predsjednika RH, smatra da će izmjenama zakona građani imati više novaca, pa će i više trošiti, te ćemo u stvari imati udar na uvoz. - S obzirom na slabu kapitaliziranost naših kompanija, one se ne mogu lako zadužiti, a kako novca ima, potrebna je njegova transmisija novca, rekao je Lalovac, te najavio potrebnim jačanje uloge equity fondova koji bi dijelili rizik s HBOR-om, te da se iskoristi i novac iz HNB-a i stvori neki iznos od primjerice milijardu eura kojim bi se financirali izvoznici. - S obzirom da bi Svjetska banka mogla preuzeti jamstvo za financiranje HBOR-a od europskih financijskih institucija ili za izdavanje obveznica, planira se da HBOR direktno financira izvoznike – rekao je ministar Lalovac. Trenutačno procjenu rizika obavljaju poslovne banke koje zajedno s HBOR-om financiraju izvoznike, pa ako se projekt proglasi rizičnim, tada ni HBOR ne može odobirti kredit. Takvu ideju pohvalio je i predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago, koji smatra i dobrim povećanje plaća.

- Ako radnicima oduzimamo plaće, nećemo imati niti efikasnu proizvodnju – rekao je Bago. Smatra također da bi zamrznuti novac u HNB-u trebalo iskoristiti. Lalovac je i potvrdio uvođenje narodnih obveznica koje će ponuditi zajedno građanima i investitorima, koji će se izdavati na kraći rok uz valutnu klauzulu, a još se razmatraju pogodnosti koji bi se trebali ponuditi građanima.

>> Lalovac angažira četiri kuće za analizu rashoda u hrvatskom proračunu

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:54 15.10.2014.

Ma puna mi je kapa. riječi, planova, obećanja. Prosvjedi, prikupljanja potpisa za referendum(e) u vezi Vladinih "interventnih" mjera. rast nezaposlenosti, siromaštva, porast ubojstava i razbojstava uopće, svakodnevne info. o novim aferama, gubici koje se očekuje da "svekoliko pučanstvo" sanira, pad BDP, porast bolesti, manjak medicinske opreme, duge liste čekanja, skidanje lijekova s liste na teret HZZO-a ( a doprinose moramo plaćati)...i nizati bi se moglo do u nedogled. A što se događa? Tko je odgovoran? Koliko je novca vraćeno u proračun? Tko je pravomoćno osuđen? Ma pun mi je kufer.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije