Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut za inovacije

Thinkers' Impact Series: Ivica Mudrinić - „Ključni čimbenici hrvatske (ne)konkurentnosti“

Institut za inovacije
Foto: PR FOTO
1/3
24.02.2015.
u 09:48

Institut za inovacije održao je još jedno u nizu predavanja u sklopu Thinkers` Impact Series programa, platforme za interakciju između ključnih sudionika u području inovacija i stvaranja vrijednosti. Kao što je i navedeno u uvodnom dijelu predavanja, Institut za inovacije, kao neprofitna organizacija, ima za cilj propitkivanje postojećih dogmi te razvoj regionalnih potencijala putem stvaranja novih vrijednosti, što ostvaruje u suradnji s vodećim regionalnim kompanijama te profesorima s najprestižnijih svjetskih sveučilišta. Programi Instituta za inovacije održavaju se u prostorijama generalnog partnera Školske knjige, a prije samog predavanja, važnost intelekta za konkurentnost te mišljenje da se razvoj i konkurentnost Hrvatske nalazi upravo u znanju podijelio je i Predsjednik Uprave iste, gospodin Ante Žužul.

Govornik devetog izdanja Thinkers` Impact Series programa bio je Ivica Mudrinić, Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost, s temom „Ključni čimbenici hrvatske (ne)konkurentnosti“. Na samom početku osvrnuo se na globalne trendove koji utječu na sve bitne procese u poslovanju gdje je naglasak stavljen na globalizaciju, digitalizaciju te kontinuirani razvoj tehnologije koji u fokus stavlja automatizaciju procesa i pitanje ljudske aktivnosti u suvremenom poslovanju. Kreativnost, mašta i inovativnost istaknuti su kao ključni elementi održive konkurentske prednosti na koje će se u budućnosti stavljati sve veći fokus u globalnoj tržišnoj utakmici. U kratkom pregledu trenutne situacije u Hrvatskoj istaknuti su brojni alarmantni podatci koji ukazuju na pad hrvatske konkurentnosti što dovodi do smanjenja stranih ulaganja koja, prema riječima gospodina Mudrinića, nije moguće realizirati jer ona investitorima jednostavno nisu isplativa. U izvještaju globalne konkurentnosti Hrvatska zauzima 77. mjesto što je u odnosu na prethodnu godinu pad od dva mjesta gdje je većina negativnih pokazatelja generirana u području javnog sektora.

U svrhu definiranja problema u Hrvatskoj realnosti i (ne)konkurentnosti, istaknuti su sljedeći ključni elementi: nepostojanje afirmiranog sustava vrijednosti, akutan nedostatak odgovornosti na svim razinama te nepostojanje jasne vizije budućnosti. U svrhu rješavanja problema potrebno je koncenzusom definiranti sustave vrijednosti temeljene na radu, znanju, poštenju i odgovornosti, definirati viziju Hrvatske s jasnim ciljevima i fokusiranim sektorskim strategijama te postaviti stručno vodstvo u svim sferama. Naglašena je važnost realizacije promjena na svim razinama kako bi sinergijom svi sudjelovali u kreiranju puta koji vodi do konkurentne i prosperitetne Hrvatske. Rješenja nije potrebno tražiti drugdje jer Hrvatska ima znatan potencijal koji može generirati kvalitetna i inovativna rješenja i unutar granica.

Gospodin Mudrinić na kraju je istaknuo kako izgradnjom radno propulzivnog, održivog, međunarodno konkurentnog i inovativnog poduzetnog gospodarstva kao i razvijanjem efikasnog i poticajnog društvenog okruženja uz afirmirane društvene vrijednosti Hrvatska može ostvariti vlastite potencijale te generirati rast uz održivo poslovanje i stručno vodstvo koje će dovesti do visoke razine konkurentnosti i prosperiteta u svim sferama hrvatskog društva.

Predavanju Ivice Mudrinića u sklopu Thinkers` Impact Series programa prisustvovali su partneri Instituta za inovacije te predstavnici vodećih regionalnih kompanija kako bi sudjelovali u raspravi o hrvatskoj konkurentnosti i održivom razvoju. Neki od predavača na prethodnim izdanjima Thinkers` Impact Series programa bili su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, guverner HNB-a Boris Vujčić, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević te brojni drugi. Cilj programa okupiti je govornike koji su u velikoj mjeri u mogućnosti utjecati na hrvatsko gospodarstvo i regiju kako bi prenijeli vlastita iskustva, mišljenja i vizije u interakciji s ključnim dionicima iz područja inovacija i stvaranja vrijednosti.

Više informacija o programu možete pronaći ovdje.

Komentara 2

Avatar Vrijeme
Vrijeme
12:24 24.02.2015.

"Ne postoji afirmirani sustav vrijednosti"? Kako ces imati afirmirani sustav vrijednosti kad likovima od 29 godina dijelis stanove i dozivotne mirovine? Kako ces imati afirmirani sustav vrijednosti kad smo jos od 1990 imali paralelne sustave vlasti? Kako ces imati afirmiran sustav vrijednosti kad male gazis a vragovima galdimo, j*ja. Reci otvoreno da je u zadnjih 25 godine (tocno 25 godina) unisten "sustav vrijednosti",....i da se vise nikad necemo izvuci iz krize. Jedino sto preostaje je raspad.

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
11:43 25.02.2015.

Ha, ha, ha, Mudrinić i njegovo mlaćenje prazne slame.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije