Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adrian Ježina

Telekomi neće investirati ako se uvede harač

Adrian Ježina
Foto: Zarko Basic/PD/PIXSELL
15.04.2014.
u 20:17

ICT udruga u HUP-u angažirano je pokrenula niz projekata i aktivnosti ne bi li se uveo e-račun, povukao novac iz fondova EU...

Nameti na mobilnu telefoniju, čijim se ponovnim uvođenjem prijeti, put su u negativnom smjeru, ustvrdio je Adrian Ježina, predsjednik Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti u HUP-u, na današnjoj konferenciji za novinare. Novi nameti rezultirali bi smanjenjem investicija, a samim time doveli bi do pada zaposlenosti, komentirao je Ježina aktualne probleme u ICT-u. Kada se pak radi o udruzi, u posljednjih pet mjeseci intenzivno se radilo i pomaci se vide. ICT-ovci iz HUP-a uspjeli su pokrenuti projekte s čak tri ministarstva, educiraju i savjetuju o novim pravilnicima i zakonima, lobiraju za promjene, posebice kada se radi o uvođenju i regulativi e-računa.

ICT je djelatnost ili sektor koji ima snage i optimizma i može puno pridonijeti gospodarstvu te je pohvalno što je i istaknut kao sektor nositelj industrijske strategije, istaknuto je na konferenciji.

– Među ključnim aktivnostima istaknuo bih sudjelovanje u pilot-projektu gospodarske diplomacije i poticanju izvoza kroz pripremu zajedničkog nastupa hrvatskih ICT tvrtki na međunarodnim sajmovima te projekte na području obrazovanja i zapošljavanja na digitalnim radnim mjestima. Tu je i uspostava suradnje s Razvojnom agencijom Zagreb te priprema pravilnika o digitalnoj arhivi – izvijestio je Adrian Ježina.  

>> Nove trošarine na mobitele, veće na gorivo, porez na drugi dohodak...

>> Nove trošarine loša su poruka investitorima

Komentara 4

BU
BubyZG
08:05 16.04.2014.

Mobilni operateri prijete obustavom investicija. Pa neka ih obustave jer su to ionako prividne investicije i samo doprinose osiromašenju Hrvatske. Naime, investicije koje se prikazuju su manje od 5% investicije u domaću industriju - sva oprema je ionako iz uvoza ( odašiljači, bazne postaje, serveri ... ) i to je investicija u neke druge države. Domaća investicija je nešto malo rada i možda malo građevinskih radova. Nadalje, sve te investicije dovode do povećanja prihoda tih istih mobilnih operatera, a kako su vlasnici većinom stranci, profit se odlijeva preko granice = dakle koristi za RH nema, osim ako ih se ne zajaši porezima i koncesijama.

CR
crnaguja1950
12:51 17.04.2014.

čuj ti njih...prijete obustavom investicija?pa gdje su te investicije?to što zakupe prostor pa ga nakite korporativnim bojama?ili što nam prodaju internet i iptv kao da ga uvoze sa neptuna ili merkura?u što su to investirali osim što su DOBILI na poklon infrastrukturu,podigli par baznih stanica o našem trošku,osim što su poput t-coma otpustili više od polovice zaposlenih...i svake godine ostvaruju enormne profite.ali pohlepnima još uvijek nije dosta

2X
2Xgeneral
14:32 17.04.2014.

pa ruše svoju vrijednost!! u čemu je problem???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije