Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U iduće tri godine

Svjetska banka: Hrvatski BDP rast će najmanje 2,5 posto

09.06.2014., Koprivnica - Izgradnja trece niskoenergetske zgrade kasni zbog, kako tvrde radnici, glavnog izvodjaca tvrtke Gradnja i kooperanata koji salju premalo radnika na gradiliste. Photo:
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
12.01.2017.
u 00:50

Poljska, Bugarska i Rumunjska rast će brže od Hrvatske, kao i Crna Gora i Makedonija, a Srbija i BiH neće rasti po stopi većoj od 2 posto

Pozitivni trendovi koje Hrvatska bilježi na mjesečnoj bazi i visoka stopa rasta ukupnog gospodarstva inspirirala je ekonomiste Svjetske banke na podizanje prognoza performansa hrvatske ekonomije u iduće tri godine. Tako u godini za nama očekuju rast BDP-a za 2,7 posto, a u srednjem razdoblju širenje ekonomskih aktivnosti po stopi od 2,5 posto.

Tim tempom koji je predvidjela Svjetska banka Hrvatska bi standard iz 2008., posljednje pretkrizne godine, kako je Večernji list i najavljivao, vratila do 2019. godine. U usporedbi s prethodnim prognozama nove su znatno optimističnije i ubrzavaju rast za čak 0,8 posto u godini za nama što dovoljno govori o tome koliko su predviđanja pod utjecajem dnevnih kretanja.

Njemačka bilježi rekordne podatke u proizvodnji i izvozu, SAD ima najnižu stopu nezaposlenosti u posljednjih deset godina koja pada ispod četiri posto, ali južne zemlje Europske unije nisu riješile probleme koje je financijska i dužnička svjetska kriza iznijela na površinu.

U kontekstu EU rast Hrvatske zvuči obećavajuće, međutim i uz ubrzanje kaskamo za zemljama regije, točnije novim članicama EU koje će u prosjeku ostvariti rast veći od tri posto.

Mađarska je na istim stopama kao i Hrvatska, ali Poljska, Bugarska i Rumunjska imat će rast jači od domaće ekonomije. Rumunjska je, naime, lani prema podacima Svjetske banke imala ekspanziju gospodarstva od gotovo pet posto i time je povećala prednost u standardu pred Hrvatskom.

Srbija neće imati jači oporavak, a slično se piše i Bosni i Hercegovini, dok Crna Gora i Makedonija imaju šanse rasti po stopama oko tri posto.

Ekonomisti predviđaju i usporavanje Kine na oko 6,3 posto, a rast SAD-a za prosječnih 2,2 posto pa Kina i uz održiviji rast i dalje sustiže razliku za SAD-om. Svjetsko bi gospodarstvo u cjelini u 2017. godini trebalo blago ubrzati rast na 2,7 posto, ali izazovi leže u ekonomskoj politici SAD-a koja nije definirana pa je pod upitnikom i vodećim analitičarima.     

>> Evo koliki rast u tri godine Hrvatskoj predviđa Svjetska banka

Ključne riječi

Komentara 2

FE
Fenomen27
10:00 12.01.2017.

slijedi revizija ove procjene (kao i svake prethodne godine kako godina počne odmicati) svaki kvartal za 100 baznih bodova na dolje hehehehe

SD
sdpesticid
11:12 12.01.2017.

uh, do 2019-te doseći 2008-mu a današnji standard isti, nikakav i to u slučaju da ne dođe do revizije procjene jer čim zapadno ekonomsko okružje malo kihne mi tropnemo debelo u minus. jedan korak naprijed ( ne zbog svojih postupaka - reforme ) tri unatrag ( zbog ne provođenja reformi ).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije