Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alarmantna računica

Svijet u idućih 7 godina ostaje bez kakaa. Hoće li i bez čokolade?

čokolada (1)
21.11.2013.
u 19:58

Prema riječima londonskog kušača čokolade i eksperta za konditorsku industriju Angusa Kennedyja, u Europi i Americi ne očekuje se znatan rast potrošnje

Svijet će u idućih sedam godina ostati bez kakaa, alarmantna je činjenica koju su sa svog godišnjeg skupa u Londonu ovih dana odaslali najveći svjetski proizvođači čokolade, od Irana, Belgije, Libanona i Njemačke do Švicarske i Velike Britanije.

Isplativiji kaučuk

Prema riječima londonskog kušača čokolade i eksperta za konditorsku industriju Angusa Kennedyja, u Europi i Americi ne očekuje se znatan rast potrošnje. No kako bi zadovoljila potrebe rastućih tržišta poput Kine i Azije, proizvodnja bi trebala biti i dvostruko veća nego danas, kazao je Kennedy za Daily Star Sunday. Tim više što su vodeći izvoznici kakaa redovito i politički i ekonomski nestabilni dijelovi svijeta poput zapadne Afrike, Južne Amerike ili Pacifika, gdje mnogi farmeri s jeftinog kakaa prelaze i na dohodovnije kulture poput kaučukova drva za potrebe kineske autoindustrije.

U novim nasadima uzgajivači pak ne vide nikakvu računicu jer do prvog ploda prođu i četiri godine bez prihoda pa konditorski giganti, koji su na skupu izračunali i datum potpune nestašice – 2. listopada 2020. – već sada razmišljaju o nastavku smanjenja gramaže i udjela kakaa u proizvodima u korist šećera, voća i lješnjaka.

Kad postane luksuz, čokoladi će s tim u skladu rasti i cijene, najavili su, dok naš poljoprivredno-prehrambeni stručnjak i direktor Kondina Stipan Bilić smatra da alarm ne odašilje nitko drugi nego špekulanti koji takvim pričama dižu tenzije na tržištu kako bi si digli prodaju.

Stabilne cijene

– Tako se može znatno poremetiti tržište – kaže Bilić. No zasad su, tvrdi, i ukupna potrošnja i cijene kakaa u svijetu stabilni.

I da dođe do kakvih potresa, Hrvatska je u čitavoj toj priči neznatan igrač s obzirom na to da u nas sve više dominiraju uvozna čokolada i drugi konditorski proizvodi. Da prijeti nestašica kakaa, najveći svjetski proizvođači, koji su dobro organizirani, odavno bi poradili na dizanju novih nasada. Kao najveći potrošač kakaa u EU, Nijemci u Obali Bjelokosti ili Gani zakupljuju čitave provincije u kojima organiziraju proizvodnju i berbu, završava Bilić.

Ključne riječi

Komentara 3

AB
abram
20:42 21.11.2013.

.....naravno kad HDZ 8 godina nije ništa radio....ne možemo mi u dvije godine to popraviti, znate koliko treba kakau da postane ekonomski isplativ, bar 2 mandata....

Avatar zagi zagi
zagi zagi
20:48 21.11.2013.

lopovi jedni jeftinije im je stavljati šečer nego kakao, samo to više nije čokolada

Avatar xzazax
xzazax
21:42 21.11.2013.

i bez čokolade život ide dalje,možda malo dosadnije ali ide

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije