Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko je Thomas Jordan

Švicarski guverner današnju krizu opisao je prije 20 godina

Thomas Jordan
Foto: Reuters/PIXSELL
31.01.2015.
u 08:15

Jordan u disertaciji iz 1994. godine naveo da će problem eurozone biti različita zaduženost članica

Kada je prije dvadesetak dana Švicarska odustala od politike ograničavanja rasta franka u odnosu na euro i u očaj gurnula milijune dužnika diljem Europe, malo je tko znao da se upravo ovakav scenarij godinama predviđao, i to u doktorskoj disertaciji Thomasa Jordana, predsjednika upravnog odbora Švicarske narodne banke.

Paradoksalno je da je Jordan ovaj rad i teze koje su se pokazale izuzetno točnima objavio još prije dvadeset i jednu godinu, u vrijeme kad euro u stvarnosti još nije ni postojao te u trenutku kad je Europska unija brojila samo 12 članica.

Ovaj švicarski ekonomist, ali i prvi čovjek njihovih državnih financija, predvidio je 1994., u vrijeme kad je pisao svoj doktorat na temu “Emisijska dobit, deficiti, zaduživanje i europska monetarna unija”, kako će najveći problem buduće eurozone predstavljati različita razina zaduženosti njenih pojedinih članica. Zapitao se tada i je li doista moguće razdvojiti novčanu i fiskalnu politiku. Vodeći njemački poslovni časopis Handelsblatt navodi da bi primjerak ovog rada, koji ima tristotinjak stranica i čuva se u sveučilišnoj biblioteci u Bernu, trebao biti sastavni dio literature svakog političara koji se kani baviti državnim financijama. Ovaj tekst toliko je, naime, precizan u svojim dugoročnim predviđanjima da su navedeni čak i aktualni “bolesnici” eurozone, za koje je već tada Jordan znao da će pokleknuti u sustavu monetarne unije.

'Za europsku monetarnu uniju trenutačno dolaze u obzir samo Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Luksemburg. Ostale zemlje nisu za to spremne', piše u Jordanovu radu. Idući korak dalje, vrlo je jasno naveo i koje su buduće problematične članice eurozone, kao što je naveo i razloge zbog kojih će pojedine zemlje opterećivati europsku monetarnu uniju. Tako su kao problematične države upitnog gospodarstva i financijske politike jasno navedene Belgija, Irska, Italija, Grčka, Španjolska i Portugal.
'Italija i Grčka morat će uložiti veliki napor kako bi uopće stabilizirale zaduženost. Španjolsku i Portugal, s druge strane, očekuje veliki rast zaduženosti ako uđu u eurozonu. Problem leži u emisijskoj dobiti koju ostvaruje svaka država pri emisiji svoga novca. Španjolska i Portugal tu dobit danas ostvaruju, no na nju neće moći računati', tvrdio je 1994. današnji prvi bankar Švicarske. 

Vrijeme za zabrinutost

Zapanjujuće je koliko je točno prije više od dva desetljeća Jordan prognozirao današnje probleme. Bilo je, doduše, tu i promašaja. Velika Britanija nije u eurozoni, Francuska je u gospodarski prilično lošoj situaciji i na rubu je da postane problematična država. Belgija pak danas nije pretjerano problematična iako ju je u disertaciji uspoređivao s Grčkom i Španjolskom. No, ostatak rada vrlo je točan, kao da je pisan prije dvadesetak dana, a ne dvadesetak godina. Jordan očito vidi daleko pa je pustio franak na slobodno tržište iako to šteti švicarskom gospodarstvu – najugledniji ekonomski analitičari predviđaju da će Švicarska 2015. završiti u recesiji s padom BDP-a od 0,5 posto. Svi moramo biti zabrinuti što se to sprema u europskom gospodarstvu kada je Jordan svjesno Švicarsku gurnuo u recesiju.

>>Evo kako je Švicarska središnja banka objasnila zašto se odlučila na zaokret

Komentara 29

DU
Deleted user
09:00 31.01.2015.

Jordan!!! Ovo je sve isplanirano i namješteno.Švicarska je mala ali bogata zemlja vođena ljudima koa što je Jordan,neki ekonomisti pišu kako će jaki franak naprviti štetu švicarskoj ekonomiji,koja je to kratko umna anliza? Jordon i njegovi suradnici imaju puno veći plan od proizvoidnje sira i čokolade. Sa jakim frankom oni će pokupovati sve što žele po Evropi i svijetu, pa će onda postviti vrjednost franka ondje gdje njima odgovara.

Avatar brk2101
brk2101
09:20 31.01.2015.

A naš guverner je doktorirao na temu "Ponuda rada žena i njen utjecaj na tržište rada:primjer Hrvatske". No coment

RI
riise
09:32 31.01.2015.

U Švicarskoj se misli na budućnost...! Kod nas se uglavnom bave spletkarenjem, pa ne stignu promišljati budućnost! Zato mi obilujemo "naknadnom pameti"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije