Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bijela knjiga

Strani ulagači traže manje poreze i oprost duga državi

Ante Babić
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
23.10.2014.
u 15:45

38 prijedloga - 
Najveće pogoršanje zabilježeno je na području porezne politike i prava

Strani ulagači u Hrvatsku ocijenili su da se prošle godine porezna klima znatno pogoršala pa među 38 preporuka za poboljšanje investicijske klime pozivaju Vladu da uvede oprost lošeg poreznog duga, odnosno duga nastalog po fakturama koje nisu naplaćene, kao i da se osnuje tijelo s poduzetnicima koje će ukidati ili smanjivati parafiskalne namete.

Preporuke su iznijeli u Bijeloj knjizi 2014.

Stečajevi problem

Anketa među vodećim ljudima stranih tvrtki u Hrvatskoj pokazala je rast pravne nesigurnosti. Više od 80 posto stranih ulagača drži da se pravna nesigurnost povećala u posljednjoj godini, a na to su utjecale porezne obveze jer na tom području čak 60 posto ispitanika zamjećuje nazadovanje. Problem su i parafiskalni nameti koje je većina ispitanih istaknula kao problem koji se pogoršava. Umjereni napredak ulagači vide samo u radnim pitanjima zbog promjena u radnom zakonodavstvu.

Usprkos predstečajnim nagodbama koje su obilježile 2013., strani ulagači istaknuli su veliko ili umjereno nazadovanje u razrješavanju nesolventnosti odnosno stečajeva. Ulagači u Hrvatsku upravljaju sa 45 posto kapitala na tržištu, zapošljavaju svakog četvrtog radnika i ostvaruju polovicu svih prihoda i 45 posto investicija. Vladi preporučuju da uvede institut procjene utjecaja novih zakona, a traže od nje da ostavi dovoljno vremena prije provedbe za usklađivanje s novim zakonom. Traže da se pojača zaposlenost u zemljišnim knjigama, uspostavi sustav za praćenje predmeta s nacionalne na regionalnoj razini te izvrši teritorijalna reforma konsolidiranjem neodrživih jedinica lokalne zajednice.

Prostor za ulaganje

Traže i hitno snižavanje poreza na dohodak, doprinosa i ostalih naknada, kao i da se propiše tržišna kamatna stopu za kredite između povezanih poduzetnika. Velike izglede za uspjeh, prema analizi podataka iz upitnika za tvrtke, očekuju u energetskom sektoru, turizmu, ICT-u te stručnim, osobnim i ostalim uslugama.

– Preregulirana smo ekonomija zbog čega pate investicije. Investitori su izračunali da im umjesto dvije za realizaciju projekta trebaju barem tri godine, što znači da smo zbog administracije realizirali 30 posto manje projekata. Nije teško samo stranim ulagačima, teško je poslovati i domaćim poduzetnicima. Treba smanjiti administraciju kako bi se oslobodio prostor za zapošljavanje – poruka je Ante Babića, glavnog tajnika Udruženja stranih ulagača u Hrvatsku.

>>Iako gradnja raste, negativan trend građevinarstva se ne zaustavlja

>>HUB-ov Think Thank: Pomoć iz proračuna vezati uz indeks lokalne korupcije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije