Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više zarade odnijeli

Stranci iz Hrvatske izvukli 595 milijuna eura profita

Gordana Kovačević
Foto: Boris Ščitar
1/2
03.04.2014.
u 21:30

Analiza HNB-a:
 Prošle godine povučeno je 10 posto više dobiti nego 2012.

U šest godina strani vlasnici domaćih kompanija izvukli su iz Hrvatske 3,3 milijarde eura. U šestoj godini krize, 2013., otišlo je izvan granica 595 milijuna eura dividende, a istodobno su tvrtke prošle godine imale dobit od 376 milijuna eura, što znači da je vrijednost povučene dividende veća od ukupne dobiti tvrtki.

Rekordno u Ericsson Tesli

HNB navodi da je povučena dobit prošle godine 10 posto veća nego što je bila godinu prije, ali i da je isplata dividendi u nerazmjeru s ostalim kretanjima u zemlji - padom zaposlenosti, proizvodnje, izvoza i BDP-a.

Najviše su se povećale isplaćene dividende u financijskom posredovanju. A za razliku od 2012. kada u djelatnosti proizvodnje naftnih derivata nisu isplaćene dividende, u 2013. zabilježena je njihova isplata - ističu u HNB-u.

Što se tiče zadržanih zarada, one su u 2012. iznosile 232 milijuna eura, a u 2013. došlo se je do 100 milijuna eura plusa, ali tek kad se iz podataka isključi utjecaj zadržane zarade u proizvodnji naftnih derivata (zbog vrijednosnog usklađivanja sirijske imovine Ine). Bez tog usklađivanja prvi put zabilježen je manjak, jer je povučena dividenda prvi put premašila tekuću dobit.

Tvrtka Ericsson Nikola Tesla predložila je ove godine rekordnu dividendu od 320 kuna, pa će većinskom vlasniku pripasti dvostruko više nego lani, oko 210 milijuna kuna.

- To će znatno smanjiti novčanu poziciju kompanije koja je na kraju prošle godine iznosila 521 milijun kuna - kaže Boris Mazurin, voditelj tima istraživanja tržišta kapitala Hypo Alpe-Adria banke.

Siemens je isplatio dividendu od 87 milijuna kuna, a gotovo će sav iznos pripasti njemačkom vlasniku, koji ima udjel od 98,24 posto. Na reinvestiranje polovice dobiti, odnosno 694 milijuna kuna, odlučio se HT, dok će 737 milijuna kuna preostale dobiti isplatiti dioničarima. S obzirom na vlasničku strukturu, 380 milijuna kuna pripast će vlasniku HT-a - Deutsche Telekomu. Intesa i EBRD, dva najveća dioničara PBZ-a, povući će oko 480 milijuna kuna.

Davor Špoljar, analitičar tržišta kapitala Erste banke, tvrdi da se kompanije odlučuju na veće iznose dividendi ako procijene kako na tržištu ne postoje investicijske prilike koje bi mogle ostvariti zadovoljavajući povrat na ulaganje.

Oportunitetni trošak

- Ako kompanije imaju znatnije razine zadržanih zarada iz prethodnih godina, može se donijeti odluka optimiranja strukture kapitala tako da se skuplji izvor sredstava zamijeni jeftinijim. Držanje znatnijih iznosa novčanih sredstava u uvjetima niskih kamatnih stopa i ograničenih investicijskih prilika predstavlja oportunitetni trošak za kompanije - objašnjava Špoljar.

Željko Kardum, financijski stručnjak za tržišta kapitala, kaže kako se govori samo o strancima koji su iznijeli novac, a ne o tome zašto se država, kojoj je cilj da tvrtke reinvestiraju dobit i poprave kapital, odlučila povući dividendu iz državnih tvrtki.

- I direktori javnih i državnih tvrtki trebali bi se ponašati kao menadžeri, a ne voditi računa kako napuniti proračun - kaže Kardum.

>>Kapital najviše bježao iz Slovenije i Hrvatske

Komentara 5

Avatar noemy-no
noemy-no
22:35 03.04.2014.

A koliko su platili poreza drzavi nigdje ne pise?

TI
tipus
22:51 03.04.2014.

Kad će prestati komunistička hajka na vlasnike poduzeća? Najnormalnije je da vlasnici odlučuju što će s dobiti poduzeća, poduzeće su i stvorili s ciljem ostvarivanja dobiti, da bi dobit mogli trošiti kakogod žele, što je i u skladu sa hrvatskim zakonima. Dobit pripada vlasnicima i oni ako žele dobit mogu nositi gdjegod hoće i trošiti na štogod hoće, bez da ikoga pitaju za dozvolu.

Avatar Uzoran Haški Robijaš
Uzoran Haški Robijaš
07:35 04.04.2014.

Stranci iz Hrvatske izvukli 595 milijuna eura profita kao tuđi vlasnici na svojem novcu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije