Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rađanje diva

Srpski 'kralj mesa' vraća se preko Envera Moralića na slavonske ravnice

oranica, traktori, njiva
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
25.11.2015.
u 12:52

Petar Matijević kupio poljoprivredne zadruge Jankovci i Negoslavci

Poslije gotovo tri godine pregovora i obavljenoga dubinskog snimanja, srbijanski biznismen Petar Matijević, kojega nazivaju i "kraljem mesa", od ponedjeljka je vlasnik poljoprivrednih zadruga Jankovci i Negoslavci. Kupnjom zadruga od Envera Moralića, Matijević je postao i vlasnikom 1500 hektara poljoprivrednog zemljišta, skladišta, objekata, mehanizacije, a preuzeo je i 60-ak radnika.

– Ova nam je investicija iznimno važna. Inače sam rodom iz Srijemskih Laza, sela kod Vinkovaca, pa je ovo na neki način i ispunjene moje želje da se vratim i uložim u ove prostore – rekao je Matijević koji ne želi govoriti o iznosu koji je izdvojio da bi preuzeo dvije zadruge.

Kazao je samo kako je ovo do sada najveće direktno ulaganje nekog srbijanskog biznismena u Hrvatsku. Najavio je i da će se PZ Jankovci i Negoslavci širiti u svakom pogledu, ali i ubrzano modernizirati kako bi se ostvarili što bolji poslovni rezultati.

Modernizacija i ulaganja

– Tijekom dubinskog snimanja uvidjeli smo brojne prednosti zadruga, ali i nedostatke. Moramo oporaviti zemlju i uložiti u modernizaciju mehanizacije. U Vojvodini bilježimo bolje prinose i vjerujem kako ćemo i ovdje to postići. Planiramo raditi na razvoju stočarstva, ratarstva, sadnji povrtlarskih kultura, a možda i u mesnu industriju. Imamo puno planova i vjerujem kako će rezultati našega rada biti brzo vidljivi. Radimo tako da dobit ulažemo u daljnju proizvodnju – rekao je Matijević.

Srbijanski "kralj mesa" ulaže u Hrvatskoj, objasnio je, među ostalim zato što je Hrvatska u EU, a to daje velike mogućnosti za izvoz, nova ulaganja i razvoj. Upravo o ulaganju ovisit će i nova zapošljavanja, pri čemu se, kako najavljuje, neće gledati tko je koje nacionalnosti i je li politički na bilo koji način podoban.

Disciplina i rad

– U mojim tvrtkama u Srbiji rade Srbi, ali i Hrvati, Mađari, Slovaci... Kod nas se gleda isključivo stručnost i kvaliteta rada, prema čemu su radnici i plaćeni. Zapošljavamo najbolje radnike bez obzira na nacionalnosti. Važni su nam stručnost, disciplina i rad – ističe Matijević kojemu ovo vjerojatno neće biti jedino ulaganje u Hrvatskoj.

Razmišlja o kupnji hotela na Jadranu ili u Zagrebu. O poslovnoj snazi Petra Matijevića govori i to da njegove tvrtke u Srbiji zapošljavaju 2600 radnika, a obrađuje gotovo 30.000 hektara zemlje. Zbog mesne industrije i niza mesnica srpski su ga mediji prozvali kraljem mesa, ali on kaže da je njegova tvrtka u ratarstvu još jača. Ima u vlasništvu i četiri hotela te tvornicu traktora.

– Iz Hrvatske sam otišao 1991. godine i u ove 24 godine mislim da smo postigli jako puno. Krenuli smo od jedne prodavaonice i došli do svega ovoga. Bilo je i uspona i padova, ali smo stalno znali što želimo i išli naprijed – zaključio je Matijević.

>> Srpski kralj mesa kupuje 1500 hektara zemlje u Hrvatskoj

Komentara 28

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
13:04 25.11.2015.

Podržavam svaku osobu koja kupi posrnulu hrvatsku tvrtku, stavi je na noge i zaposli hrvatske građane.

Avatar pivapivic
pivapivic
14:44 25.11.2015.

Srpski "Kralj mesa" kad za ovo čuje Severina ima odma da se razvede

Avatar Budiuvijektu
Budiuvijektu
13:57 25.11.2015.

ah, da je bivši gazda bio sposobniji................ često prolazim kroz Srijemske Laze, napravio je malu vilu i tu se skrio od svoje braće srba (mislim na kralja mesa)..-) i čekao u zasjedi da jankovčani kapituliraju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije