Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Središnja banka

Dosta im je financijskih kriza, Island sprema revoluciju!

Sigmundur David Gunnlaugsson
Foto: Reuters/PIXSELL
03.04.2015.
u 11:38

Pod takozvanom ponudom "suverenog novca" koju nude novim prijedlogom, središnja banka postala bi kreator novca

Islandska vlada najavila je da razmišlja o revolucionarnom prijedlogu kojim će razvlastiti komercijalne banke u stvaranju novca te da će taj posao povjeriti centralnoj banci.

Ovaj prijedlog, koji bi bio preokret u povijesti modernih financija, dio je izvješća "Bolji monetarni sustav za Island", a predstavio ga je biznismen i ekonomist Frosti Sigurjonsson iz centrističke Progresivne partije.

"Ove tvrdnje mogu bitno pridonijeti nadolazećoj raspravi, ovdje ali i drugdje u svijetu, o stvaranju novca i monetarnoj politici", rekao je islandski premijer Sigmundur David Gunnlaugsson (na fotografiji) koji je naručio izradu izvješća s ciljem da se nađe novi model za monetarni sustav koji izaziva stalne financijske krize, a posljednja je ona iz 2008.

Prema studiji koju su napravila četiri središnja bankara, a objavljena je u ponedjeljak, na Islandu se dogodilo "preko 20 različitih tipova financijskih kriza od 1875. godine, a pratile su ih ozbiljne višestruke krizne epizode koje se u prosjeku pojavljuju svakih 15 godina", prenosi Telegraph.

Sigurjonsson je rekao da su problemi svaki put nastali iz prenapuhivanih kredita tijekom snažnih ekonomskih ciklusa. Tvrdi i da središnja banka nije bila u stanju zadržati kreditni rast, dozvoljavajući rast inflacije, rizik i spekulacije koje su ugrozile bankarski sustav te dovele do spašavanja banaka državnim novcem.

Na Islandu kao i u mnogim drugim tržišnim ekonomijama, središnja banka kontrolira stvaranje novčanica i kovanica, ali ne sudjeluje u stvaranju svog novca, koje nastupa čim komercijalna banka ponudi kreditnu liniju. Jedino što središnja banka može učiniti jest da utječe na opskrbu novca vlastitim monetarnim alatima.

Pod takozvanom ponudom "suverenog novca" koju nude novim prijedlogom, središnja banka postala bi kreator novca.

"Krucijalno, stvaranje novca bilo bi odvojeno od donošenja odluka kako se taj novac troši", rekao je Sigurjonsson u prijedlogu. "Kao i s proračunskim novcem, parlament će raspravljati o prijedlogu alokacije novostvorenog novca", rekao je.

Komercijalne banke će i dalje držati naplatu i račune, ali će služiti i kao posrednici između onih koji štede te onih koji posuđuju.

Island je teško pogodila kriza koju je izazvao bankrot američke investicijske banke Lenhman Brothers nakon čega su zatražili pomoć Međunarodnog monetarnog fonda kako bi spasili posrnulu ekonomiju. Island je tako postao prva zapadnoeuropska zemlja koja je zatražila pomoć MMF-a u 25 godina.

Sada, čini se, idu dalje i traže promjenu lošeg sustava. 

>> Iznenađenje na Islandu: Piratska stranka ima najveću potporu birača!

>> Četvorica bankara odgovornih za malverzacije iz 2008. idu u zatvor

Komentara 3

DI
District
13:45 03.04.2015.

pa u tom prijedlogu je "revolucionarno" jedino to sto bi Island bio prva zemlja, koja bi stavila kontrolu stvaranja novaca pod javnu(iako ovdje pise drzavnu) kontrolu... I prije su predsjednici i vlade pokusavali instalirati iste mehanizme, ali nisu uspjeli..

ZG
zg223
12:25 03.04.2015.

otok od 300 000 stanovnika sa plinom,naftom,izvozom ribe i najvise vulkana na svijetu(turizam) su u krizi?ovi su gori od nas

MU
Mukowsky
14:04 03.04.2015.

Već viđeno u YU. Znamo kako je završilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije