Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjetar u jedra

Nakon propasti Južnog toka Srbija pomaže Hrvatskoj za LNG terminal

Milanović Vučić
Foto: Pixsell
1/3
10.02.2015.
u 22:21

Energetsko-politička situacija na jugu Europe vjetar je u jedra gradnje krčkog terminala, kaže Igor Dekanić

Hrvatska ima sve više izgleda da zaista postane važno energetsko čvorište, a u tome bi joj mogla pomoći i Srbija! Naime, beogradski Blic otkriva da je srbijanski premijer Aleksandar Vučić na sigurnosnom skupu u Münchenu s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom dogovorio novi pravac buduće opskrbe Srbije nakon propasti Južnog toka. Dakle, Srbija lagano okreće leđa Rusiji.

A američki plin u Srbiju bi dolazio s budućeg LNG terminala na Krku. – Sve je s Amerikancima još na razini plana, ali se priča ubrzava. Srbija se treba priključiti na sve moguće izvore plina – doznao je u srbijanskoj vladi beogradski Blic. Preko terminala za ukapljeni plin mogao bi dolaziti i plin iz Katara i Alžira.

Plan se ubrzava

Energetski stručnja Igor Dekanić kaže da je nova orijentacija Srbije veliki plus u prilog gradnji hrvatskog LNG terminala. – Energetsko-politička situacija na jugu Europe lani i ove godine vjetar je u jedra gradnje krčkog terminala, bez obzira na pad potražnje za plinom i produljenu gospodarsku krizu – kaže Dekanić.

Očito je da i zemlje južne Europe moraju osigurati plin s različitih strana, kako ne bi ovisile samo o jednom dobavljaču ili jednom transportnom pravcu. Španjolska ima šest LNG terminala, Italija dva i dva u gradnji, Grčka i Turska po jedan, ističe Dekanić. Dodaje kako Italija ima još i podmorski plinovod kojim plin stiže iz Alžira, a Njemačka je osigurala opskrbu i plinovodom Sjeverni tok.

Visoki standardi zaštite

Diversifikacija dobave plina očito je budućnost, pa mjesta ima i za nove buduće trase plinovoda, kao što je to Jadransko-jonski plinovod koji bi završavao u južnoj Italiji.

– LNG samo za Hrvatsku nije potreban, ali treba i BiH, Srbiji, Mađarskoj, Austriji, Sloveniji – kaže Dekanić. Međutim, ukapljeni plin nešto je skuplji. Najjeftiniji je plin ako dođe plinovodom iz Rusije preko Ukrajine, ali ako ne dođe, postaje jako skup. Najvažnije je osigurati siguran dotok iz više izvora, to je i osnovni uvjet za razvoj industrije. Nema razloga ni za strah za posljedice terminala po okoliš, jer, uvjeren je Dekanić, koji je o LNG terminalu pisao prije 20 godina, Hrvatska u sastavu EU mora poštivati visoke standarde zaštite.

>>Pet tvrtki u igri za savjetnika 
za LNG na Krku

>>Shell ne istražuje naftu u Jadranu jer će bušiti u BiH tik uz našu granicu

Komentara 71

Avatar bok
bok
22:29 10.02.2015.

ja mislio da je vec skoro gotovi terminal a ovi jos nisu ni poceli....

PA
pavo
22:57 10.02.2015.

Igor Dekanić je jedan od takozvanih medisjki ustoličenih stručnjaka. Osnovni uvjet za dobivanje titule stručnjaka je članstvo u Komunističkoj Partiji za vrieme Jugoslavije. Takodjer, on spada u skupinu smiješećih sveznalica, koji, poput Vesne Pusić, svoj govor prate sa smiješkom, ss kojim pokušavaju naglasiti svoju superiornost, pa i podcjenjivački odnos prema sugovorniku, a u stvari na taj način skrivaju svoje upitno znanje.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
22:25 10.02.2015.

Blago nama kad nam ekonomske trendove diktira Beograd. Ali svrgnut će narod i ostatke, kao što je i Josipovića.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije