Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradovi budućnosti

‘Smart city’ prerastao u 
sinonim za kvalitetu življenja

Konferencija Pametni gradovi pod pokroviteljstvom Poslovnog Dnevnika, Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Udruge gradova namijenjen je promociji izvrsnosti i inovativnosti 'smart city' i srodnih inicijativa
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
11.10.2016.
u 09:00

Na današnjoj završnoj konferenciji u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu predstavlja se 31 projekt pristigao na natječaj, a u pet kategorija: energetika, uprava, obrazovanje, okoliš i turizam.

Poslovni dnevnik kao inicijator projekta “Pametni gradovi – gradovi budućnosti” u suradnji s Večernjim listom i partnerima već drugu godinu nastoji otkriti koji gradovi, od njih 128 u Hrvatskoj, zaslužuju taj status.

Projekt je osmišljen s ciljem poticanja, promoviranja i razmjene izvrsnih i inovativnih koncepata pametnih gradova diljem Hrvatske, a željelo se istaknuti i nužnost podizanja opće svijesti javnosti oko važnosti razvoja novih tehnoloških, organizacijskih i logističkih rješenja usmjerenih na poboljšanje kvalitete života hrvatskih građana. Na današnjoj završnoj konferenciji u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu predstavlja se 31 projekt pristigao na natječaj, a u pet kategorija: energetika, uprava, obrazovanje, okoliš i turizam.

Projekt su podržale brojne tvrtke-partneri – Rockwool Adriatic, Hrvatski telekom (HT), Bosch, HEP, Knauf Insulation, Bisnode, Nextbike, Dalekovod, Philips, Mobilisis, Energomobil, VIP, Microsoft, Gradeko, Uljanik Tesu Elektronika (UTE), Ducati komponenti, Avant car, grad Graz, Croatia osiguranje i Setcor. Svi oni vlastitim rješenjima pomažu u širenju koncepta pametnih gradova kod nas, a neke od tvrtki brojne su inovacije implementirale i u pametnim gradovima diljem svijeta. Tako je ova konferencija, koja okuplja predstavnike i donosioce odluka iz gradskih vlasti, postala središnjim mjestom za dijalog, ali i prilika za predstavljanje projekata, rješenja te nove suradnje.

Lanjski pobjednici

Lanjski su pobjednici, koji su dobili i pravo jednogodišnjeg korištenja logotipa “Pametni grad 2015.” za vlastite kampanje – Dubrovnik, Rijeka, Pleternica, Jastrebarsko i Koprivnica.

Dino Juriša, voditelj odjela Bosch Smart Solutions u Robert Bosch Hrvatska, smatra da pametni gradovi nastoje postići konstantno povećanje kvalitete života i efikasnosti korištenja gradskih resursa te održivost. S tim se ciljem stalno implementiraju nova tehnološka rješenja koja nastoje dati rješenje ne samo trenutačnog problema, nego i projekcije u budućnosti.

– Stvorili smo modele međusobne interaktivne komunikacije uređaja, s nadređenim ljudskim sučeljem. Količina konektivnih uređaja u strahovitom je porastu, s time da do 2022. godine očekujemo 14 milijardi umreženih uređaja i tri milijarde korisničkih sučelja, a grad pametnim rješenjima mora pratiti navedeni trend – kaže Juriša.

U HT-u su razvili projekt Smart City, koji, objašnjava voditelj projekta Igor Cerinski, označava prednosti korištenja ICT rješenja i digitaliziranih procesa usmjerenih prema poboljšanju efikasnosti upravljanja u gradu, povećanju kvalitete života građana te postizanju ušteda. HT sa strateškim i lokalnim partnerima trenutačno jedini u Hrvatskoj nudi takvo sveobuhvatno rješenje.

– HT kontinuirano razvija vrhunsku 4G mrežu, što u kombinaciji s nepokretnom mrežom i kapacitetima naših podatkovnih centara omogućava stvaranje ekosustava u kojem se HT-ov projekt Smart City razvija u jedinstveno i cjelovito rješenje. Pametna rješenja moguća su jedino uz daljnju digitalizaciju društva, digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka ekonomije, za što su ključna daljnja ulaganja telekom operatora – misli Cerinski.

Krešimir Dvorski, direktor tvrtke Sustav javnih bicikala, smatra da je važno postići održivu mobilnost u gradovima i turističkim središtima, što oni ostvaruju sustavom javnih bicikala koji doprinose smanjenju prometnih gužvi, buke, problema s parkiranjem, smanjuje razinu CO2 u okolišu.

– Ima i učinak na zdravlje korisnika, ali i na njegov džep. Integracijom sustava javnih bicikala u sustav javnog prijevoza postižu se uštede u potrošnji goriva, a gradovi i općine mogu postići znatne uštede – objašnjava Dvorski.

Mislav Galler, glavni direktor za sektor poslovnih korisnika Vipneta, kaže da već danas, kad IoT preuzima brojne aspekte života, vidimo u kojem se smjeru kreće razvoj tehnologije i kako ona utječe na korisnike.

– Stoga je u njezin razvoj nužno uključiti sve aktere društva da bismo razvili i omogućili rješenja kojima unapređujemo kvalitetu života i usluga u gradovima, da bi se smanjili troškovi i potrošnja resursa, a sve u svrhu omogućavanja održivog gospodarskog razvoja i više kvalitete života stanovnika – kaže Galler.

I tvrtka Mobilisis, poručuje član uprave Goran Kanižaj, uklapa se u ciljeve projekta.

– Snažno se oslanjamo na IoT i Smart City inicijative, a posebice na vertikale vezane uz promet u gibanju i mirovanju – kaže Kanižaj. Krešimir Benjak, voditelj marketinga tvrtke Knauf Insulation, naglašava da se “pametni gradovi grade, a zgrade i kuće obnavljaju na pametan i održiv način, a to podrazumijeva korištenje kvalitetne toplinske, zvučne i protupožarne izolacije od mineralne vune koja donosi velike uštede energije za grijanje i hlađenje te osigurava ugodan, zdrav i siguran boravak u prostorijama”.

Nove prilike

– Imamo priliku promovirati i našu tvrtku unutar grupacije Dalekovod ESCO koja je specijalizirana za projekte te vrste. Projektiranje smart city infrastrukture mora nuditi rješenja koja svakom gradu mogu pomoći da se podigne kvaliteta života i smanje troškovi funkcioniranja. Pametni gradovi dio su budućnosti koji nam otvara priliku da budemo još inovativniji i učinkovitiji – kaže Ivan Jurković, rukovoditelj Službe za odnose s javnošću u Dalekovodu.

Kristijan Ivančić, direktor Uljanik Tesu Elektronike (UTE), ističe da “bike sharing” daje moderno rješenje problema mobilnosti, a gradovi koji ga posjeduju (u svijetu ih je 800) nose nazivnik “odredišta 21. stoljeća”.

Višeslav Majić, direktor marketinga tvrtke Bisnode, priznaje da je upravljati gradom, općinom ili županijom jednako zahtjevno kao vođenje velikog poduzeća.

– Informacija je tu ključan resurs, a koncept pametnih gradova počiva na posjedovanju kvalitetnih i provjerenih podataka te onih koji nude mogućnost predviđanja trendova – kaže Majić.

Nenad Raca, direktor Aduro ideje, smatra da smart city znači i smanjenje onečišćenja okoliša, povećanje energetske učinkovitosti te poboljšanje komunikacije.

Uime Microsofta Hrvatska direktorica prodaje Lejla Zukić-Krivdić kaže da tehnologija daje odgovor kako građanima dati kvalitetniju uslugu i lakšu komunikaciju s vlastima.

Održive sredine

– Jedna od značajnih inicijativa je CityNext kojoj je cilj omogućiti gradovima i građanima da ostvare potencijal kroz inovativne digitalne servise s ciljem osiguranja sigurnijeg i zdravijeg života u lokalnim sredinama. Ta rješenja omogućuju vladama, gospodarstvu te samim stanovnicima da gradove učine održivijima, zdravijima te prosperitetnima za življenje – poručuje Zukić-Krivdić.

U HEP-u pak kažu da su njihov stručni izazov napredne energetske mreže, ali i obnovljivi izvori energije i mjere energetske učinkovitosti te ističu da je bitno pametno upravljati energijom, zbog čega, među ostalim, razvijaju ugradnju naprednih brojila s daljinskim očitanjem kod svih kupaca HEP-ODS-a te daljinsko vođenje centralnim toplinskim sustavom s jednog mjesta.

Siegfried Nagl, gradonačelnik Graza, kaže da u pravom smislu riječi trebamo pametna rješenja za naše gradove.

– Riječ je, zapravo, o stvaranju i očuvanju kvalitete života. U središtu naših nastojanja sada je stvaranje uspješnih gradskih središta koja će takva ostati dugoročno – zaključuje gradonačelnik.

Marijan Babić, direktor Avant cara, kaže da bi teme poput ove trebale biti češće zastupljene jer Hrvatska ima što za pokazati.

– Važno je i da se predstave iskustva iz prakse da bi se drugima olakšala implementacija pametnih rješenja – zaključuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije