Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAGA NIJE ZAVRŠENA

Slovenci podignuli kaznene prijave zbog curenja informacija pri trgovanju dionicama Gorenja

gorenje
Tomislav Miletić/Pixsell
23.01.2017.
u 13:06

Poslovni list "Finance" prenosi u ponedjeljak informaciju da među osumnjičenima nisu članovi uprave ni direktor Gorenja Franjo Bobinac, a regulatorna agencija također vodi istragu.

Zbog sumnje da su se financijski okoristili unutarnjom informacijom pri trgovanju dionicama Gorenja slovenski regulator tržišta vrijednosnim papirima prijavio je dvije osobe kojima, u slučaju da budu osuđene, prijeti od 3 do 5 godina zatvora, objavili su u ponedjeljak slovenski mediji.

"Mogu potvrditi da smo zbog kaznenih djela zloporabe unutarnjih informacija državnom odvjetništvu uputili kaznene prijave protiv dvije fizičke osobe iz Slovenije", kazao je u razgovoru za ljubljansko "Delo" direktor agencije za tržište vrijednosnicama Miloš Čas. Dodao je kako detalje o tome ne može iznositi jer istraga o curenju osjetljivih poslovnih informacija iz Gorenja nije u cijelosti završena, no da je putem međunarodne suradnje i otkrivanja računa u inozemstvu utvrđena sumnja da su spomenuta dvojica, trgovanjem dionicama Gorenja na osnovi unutarnjih informacija, ostvarila veliku protupravnu korist.

Japanski Panasonic lani je u srpnju počeo pregled poslovanja Gorenja, s mogućnošću preuzimanja većinskog udjela, o čemu je bio upoznat uski krug od 15-ak ljudi u nadzornom odboru i upravi, ali i premijer Miro Cerar te neki ministri u vladi, zbog interesa države o sudbini velikog slovenskog izvoznika u kojemu je suvlasnik i država.

Uprava Gorenja odlučila se da tu informaciju ne objavi na uobičajen način svim dioničarima, što je po zakonu moguće ako se oni koji su s njom upoznati obvežu da je neće zlorabiti.

No, nakon mjesec dana podatak o tome procurio je u medije, a dionica Gorenja vrtoglavo narasla, ali je isto tako izgubila dio tako narasle vrijednosti nakon što je Panasonic odustao od investicije o kojoj se špekuliralo.

Regulator je u rujnu prošle godine počeo istragu o tom slučaju zbog sumnji da su neke osobe na  špekulaciji dionicama Gorenja ostvarile veliku financijsku korist, zlorabeći  informacijom koja izvan  uskog kruga nije smjela procuriti.

Poslovni list "Finance" prenosi u ponedjeljak  informaciju da među osumnjičenima nisu članovi uprave ni direktor Gorenja Franjo Bobinac, a regulatorna agencija također vodi istragu.

Premijer Miro Cerar i nekoliko ministara, koji su o pregovorima s Panasonicom također bili preliminarno obaviješteni, također su, još na početku istrage, odbili svaku mogućnost da su oni poslužili kao izvor za zloporabu unutarnje informacije.

>> Slovenska policija istražuje curenje tajnih informacija o poslu Gorenje-Panasonic

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije