Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bisnode analiza:

Siječanj završio s dvostruko više osnovanih od ugašenih poduzeća

tvornica, varenje
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
12.02.2016.
u 10:52

- Promatrajući te iste podatke na razini županija, očekivano, po broju novoosnovanih subjekata prednjači Grad Zagreb - navodi Bisnode

Iako je u siječnju bilo gotovo dvostruko više osnovanih od ugašenih poduzeća, u usporedbi s prosincem 2015. godine, trend rasta broja osnovanih poduzeća nije se nastavio, navodi tvrtka Bisnode u analizi

- Broj osnovanih poduzeća u siječnju je bio za 18,00% manji nego u prosincu. Broj poreznih dužnika kao i iznos poreznog duga ostali su gotovo nepromijenjeni, s vrlo blagim pozitivnim pomakom. Siječanj je također donio nastavak trenda rasta nezaposlenosti –nezaposlenih ima 2,46% više u usporedbi s prosincem. Taj negativan trend rasta nezaposlenosti traje već peti mjesec zaredom te se broj nezaposlenih kreće prema tristo tisuća.U prvom mjesecu 2016. godine, svakog radnog dana, registrirana su 52 nova poslovna subjekta. Ukupno je osnovano 995 novih poslovnih subjekata, a više od polovice čine i dalje popularna jednostavna trgovačka društva. Njih se u siječnju osnivalo u prosjeku 29 po radnom danu. Posljednja dva tjedna siječnja su bila najaktivnija. Tada je naime  osnovano više od 60% svih novih i ugašeno 50% od svih ugašenih poduzeća. U zadnjem radnom tjednu osnovano je ukupno 315 novih poslovnih subjekata, odnosno njih 62 dnevno.Ovogodišnji siječanj je u svim aspektima bolji od lanjskog. Broj novoosnovanih poduzeća je za 8,86% veći, a značajno se smanjio i broj ugašenih poduzeća. Naime, dok se u siječnju 2015. godine ugasilo 429 poslovnih subjekata, ove godine je ugašeno njih 323, odnosno 32,29% manje. 

Promatrajući te iste podatke na razini županija, očekivano, po broju novoosnovanih subjekata prednjači Grad Zagreb. Svako treće poduzeće osnovano u siječnju, osnovano je u Gradu Zagrebu. U usporedbi sa lanjskim siječnjem, ove je godine u Gradu Zagrebu registrirano 15,09% subjekata više, odnosno njih 328. Na području Grada Zagreba ugasilo se 60 subjekata što je za čak 61,54 % manje u odnosu na isto razdoblje 2015., kada je ugašeno 156 poduzeća. 

Na vrhu liste po broju novih poduzeća su još i Splitsko-dalmatinska županija s 102 i Primorsko-goranska s 83 novoosnovana poslovna subjekta. Primorsko-goranska županija je u odnosu na 2015. preokrenula svoj poduzetnički trend. Broj ugašenih poduzeća se udvostručio, a broj novih se smanjio za 22,43%. Najveća razlika od siječnja do siječnja je u Virovitičko – podravskoj županiji gdje se je broj novoosnovanih učetverostručio (s 4 na 16), a broj ugašenih smanjio (s 4 na 1).

Na razini sektora, najviše se novih i ovog i lanjskog siječnja osnovalo u sektoru trgovine na veliko koja je i inače gospodarski najaktivniji sektor. U tom sektoru osnovano je točno 200 novih subjekata, od čega više od polovice, njih 108 otpada na jednostavna trgovačka društva. Broj ugašenih je u usporedbi s lanjskim siječnjem za trećinu manji. U prosjeku se otvaralo 10, a gasilo 5 subjekata dnevno. Onima koji su novu godinu odlučili započeti s novim poslovnim izazovima zanimljiva je bila i djelatnost pružanja smještaja i pripreme hrane (137 novih, odnosno 7,21 po radnom danu) te sektor stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti (124 osnovana, 6,53 po danu)- ističe Bisnode.

>> U 2015. osnovano više poduzeća u obrazovnom sektoru nego godinu prije

Komentara 3

HR
Hrabraja
11:15 12.02.2016.

Sok ne skuze sto im ae sprema, pa nasa drzava je koncipirana da pljacka male poduzetnike

Avatar Coldmachine
Coldmachine
21:50 12.02.2016.

I ovo ce brzo uavrsit, cim se potrosi poticaj a dodje prva naplata kredita!!!

TH
than
23:05 12.02.2016.

Kao da je tesko osnovati... Cek da vide sto ih ceka kod gasenja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije