Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Singapurski političar

Savjetnik pape Franje George Yeo Hrvatskoj poručuje: Njegujte talente i smanjite poreze

George Yeo
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/5
30.05.2016.
u 19:45

Ako možete dobiti vrhunske menadžere za male plaće, onda je to dobra politika plaća. Ali to nije logično. Loše plaćeni nisu učinkoviti

Na listama najkonkurentnijih zemalja svijeta Singapur je među najboljima – sa četiri milijuna stanovnika, ali i bogatstvom nekoliko puta većim od hrvatskog. Njihovi političari imaju plaće od nekoliko milijuna dolara godišnje, na vlasti je ista stranka više od 40 godina, a od 18 ministara čak ih je 16 završilo prestižne američke i britanske koledže uz pomoć stipendije države.

Zašto je Singapur uspio, pitali smo Georgea Yeoa, njihova uglednog političara kojeg je u Zagreb dovela Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta u sklopu svog tradicionalnog foruma čija je ovogodišnja tema uspjeh malih država u globalnoj ekonomiji. Yeo je obnašao brojne funkcije u državi; u vojsci je kao general proveo 16 godina, bio je ministar kulture, vanjskih poslova i ekonomije, a u Vatikanu je savjetnik pape Franje.

Kako je Singapur uspio i što Hrvatska može promijeniti kako bi poboljšala ekonomsku poziciju? Je li odgovor u nultoj toleranciji na korupciju ili možda u niskim poreznim stopama i otvorenosti ekonomije stranom kapitalu?

Ne možete tražiti uspjeh kopirajući tuđa rješenja, nego pronaći svoje specifičnosti i njih se držati. Vi ste europska mediteranska zemlja s puno resursa. To su vaše specifičnosti koje valja razvijati. Singapur su prije 200 godina osnovale britanske tvrtke koje su ustrojile luku i vojnu bazu. Našu je državu i prije samostalnosti obilježavala slobodna trgovina, zaštita kapitala i sigurnost ugovora. Na to su se Singapurci navikli i to su pod svaku cijenu nastojali zadržati.

Korupcija ruši šanse za uspjeh jer uništava poduzetničku ideju. Poznati ste po jednostavnosti poslovanja. Koliko je za to presudna javna uprava?

Imamo najbolju javnu upravu na svijetu, a procedure i administraciju učinili smo najjednostavnijim što mogu biti. Porezi su niski, imamo flat tax stopu od 11 posto. Singapur je bio poznat u prošlosti, a to smo i zadržali, kao mjesto na kojem možete robu kupiti jeftino, a potom je skupo prodati.

Na vlasti vam je ista stranka više od 40 godina. Koliko je stabilnost vlade važna za uspjeh?

Sigurna i stabilna vlada preduvjet je uspjeha. Bez toga nema napretka. Uspješne su one zemlje koje imaju jednostavnu politiku i ne iscrpljuju se u političkim igrama. Singapur svoje političare i menadžere javnih tvrtki jako dobro plaća, dok se u Hrvatskoj raspravlja o dodatnom smanjenju plaća političara, a menadžerske su plaće javnog sektora limitirane... Pitanje je što želite postići. Politike se trebaju voditi logikom postizanja cilja. Ako možete dobiti vrhunske menadžere za male plaće, onda je to dobra politika plaća. Ali to nije logično. Državni dužnosnici, ako su loše plaćeni, neće biti učinkoviti. Političari koji predlažu takva rješenja, na žalost, misle na izbore koji su pred njima, a na taj način dugoročno ugrožavaju sustav.

Ističete da je za uspjeh nužno imati dobre ciljeve i zajedničku snagu unutar države...

Ako ste na unutarnjem polju jaki, možete se oduprijeti izazovima globalne ekonomije i politike, a ako niste, vanjski poremećaji lako vas skrenu s puta. Hrvatska je relativno mlada država koja je prošla strašne događaje i trenutačno vlada mir. U razdoblju mira male stvari postaju velikima i ljudi gube zajednički cilj. Hrvatska se mora trgnuti jer svijet ne čeka na nikoga i, ako se ne prilagodite, on prođe pokraj vas i ostavi vas bez šanse za uspjeh. Ključno je da postavite realne ciljeve i bez predrasuda prema susjedima i velikim ekonomijama krenete u ekspanziju.

Kad bismo promijenili porezni sustav u Hrvatskoj, bismo li mogli postati europski “hub” za azijske tvrtke?

Važno je maksimalno pojednostavniti sustav i smanjiti poreze. U Hrvatsku bi mnogi željeli ulagati, ali morate napraviti iskorak. Singapur je razvijena država, ali to ima svoju cijenu. Građani rade deset sati na dan, a donedavno su nakon 75. godine gubili pravo na državno zdravstveno osiguranje.

Kako pomiriti očekivanja visokih socijalnih prava koja postoje u Hrvatskoj i želje za podizanjem standarda?

Uvijek postoji izbor. Ako želite da mladi ispune svoj potencijal, nema alternative teškom radu. To je osnova. Ako se djeca žele igrati umjesto učiti, to ima posljedice na cijeli život. Isto tako, Hrvatska mora shvatiti da će, ako se ne bude htjela odreći povlastica u smislu jakih socijalnih prava, a istodobno ne bude htjela marljivo raditi da bi ih zaradila, posljedice biti jako teške. Najbolji je izbor štedjeti, puno raditi i ulagati u zadržavanje dobre infrastrukture i sveučilišta koje već imate. Nema besplatnog ručka. Ako želite imati sva prava, a za njih ne raditi, onda ste u velikoj nevolji.

Čak vam je 16 ministara završilo Ivy League sveučilišta uz državnu stipendiju. Čini se da imate najškolovaniju vladu na svijetu...

Takav program počeo je još u vrijeme kad su Singapurom vladali Britanci koji su školovali Singapurce na najboljim sveučilištima. Sve što morate raditi kako biste dobili stipendiju je odraditi šest godina za svoju zemlju nakon što završite školovanje. Da biste razvili ekonomiju, morate njegovati talente. Talenti stvaraju nove ideje i vrijednosti i čine vas atraktivnim gospodarstvom. Kad je zemlja atraktivna za svoje stanovnike, vrlo brzo postaje atraktivna i kapitalu i konkurentima.      

Komentara 2

TE
texas
22:56 31.05.2016.

ok ali to funkcionira. izgleda bolje vojska nego političari

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
02:07 31.05.2016.

U Singapuru je na vlasti vojska zapravo. Bez njihove dozvole nitko ne smije ni kihnuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije