Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova opasnost za RH i EU

Sad smo uz pet drugih država prvi put na udaru deflacije

Boris Vujčić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
18.03.2014.
u 09:25

Deflacija reže potrošnju jer kod ljudi stvara osjećaj da će kuna koju ne potroše danas sutra vrijediti više

Šest država članica EU dospjelo je u deflaciju – situaciju kada cijene dobara i usluga padaju ispod prošlogodišnje vrijednosti, što predstavlja veliku opasnost za ekonomiju. Među njima se našla i Hrvatska, no Bugarska, Cipar i Grčka imali su pad cijena 1-2 posto, a Hrvatska je prema jučerašnjoj objavi Eurostata u deflaciji 0,2 posto, slično kao Portugal i Slovačka. Domaći je DZS, koristeći svoju metodologiju, nekidan objavio pad cijena na godišnjoj razini od 0,6 posto, a u odnosu na prethodni mjesec 0,3 posto.

Europske su vlasti dugo strahovale od pojave deflacije, koja je česta posljedica višegodišnjih kriza jer se s njom često teže nositi nego s pretjeranim rastom cijena. Japanu je trebalo petnaest godina da se izvuče iz negativnog deflacijskog trenda i konstantnog pada cijena i navodno su u tome uspjeli tek u siječnju 2014. Hrvatska se nikada nije suočavala s problemom te vrste pa ovih dana ni Vlada ni središnja banka nisu izražavale posebnu bojazan od pada cijena.

No u razdoblju višegodišnje recesije deflacija je opasnija od umjerenog rasta cijena jer dodatno usporava potrošnju te kod ulagača i stanovništva stvara osjećaj da će kuna koju sačuvaju i ne potroše danas vrijediti više sutradan ili za deset dana. Odgađanje potrošnje dugo se vremena već osjeća na tržištu nekretnina, gdje kupci godinama čekaju dodatni pad cijena i ne idu u inflacije.

Ekonomisti upozoravaju da deflacija najviše pogađa zemlje s visokom razinom duga jer se s padom cijena povećava realna vrijednost tog duga, na gubitku je i državni proračun budući da se za istu vrijednost prodane robe i usluga naplaćuje manje poreza. HNB je, analizirajući najnovije podatke, naveo da je pad cijena rezultat “jednokratnih činitelja”. Pojeftinile su prehrambene sirovine na svjetskom tržištu, žitarice 28 posto, a ulja i uljarice 10 posto zbog obilnije žetve. Inače, deflacija u kratkom roku može povećati konkurentnost tvrtki, ali i ta se prednost brzo istopi kad krenu otkazi i pad prodaje.

No u HNB-u su jučer komentirali da pad cijena potaknut padom cijena sirovina na vanjskim tržišta u kombinaciji s povoljnim vremenskim uvjetima kod nas ima pozitivan učinak na kupovnu moć stanovništva “bez nepovoljnih učinaka koji se obično povezuju s tvrdokornom inflacijom”. Smanjenju inflacije najviše je pridonio pad cijene hrane.

– Ako se pad cijena prehrambenih sirovina uskoro uspori, inflacija bi već do kraja godine mogla premašiti razinu od 1 posto, a u iduće bi se dvije godine mogla približiti razini od 2 posto – procjenjuju u središnjoj banci koja, očito, ne strahuje da će pad cijena biti dugoročnija pojava.

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar gladnijura
gladnijura
10:39 18.03.2014.

Ma koja mutna priča. Deflacija se događa jer konačno počinje djelovati priključak u EU i oslobađanje od carine na uvezenu robu, prvenstveno hranu. A trgovci, ako žele prodavati sirotinji koja nema novaca, imaju sada dosta prostora jer nemaju carinu nana kupljenu robu iz EU. A naše robe, ovako i onako nema jer se u Hrvatskoj malo ili ništa ne proizvodi.

DU
Deleted user
13:36 18.03.2014.

glupost.. kod nas su dobra precijenjena i normalno je da im padaju cijene .. cijene roba i usluga na tržištu moraju biti srazmjerne platežnoj moći i potrebi potrošača

AP
apolon
10:55 18.03.2014.

Da zaključim ovu deflacijsku tematiku ...kada će se centralnom bankaru "super -Mariu" upaliti lampica bit će - prekasno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije