Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ublažene sankcije

Rusija popustila i dopustila uvoz nekih proizvoda

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
22.08.2014.
u 14:59

Paketom sankcija kojima je Ruska Federacija uzvratila na sankcijski režim EU-a i SAD-a, bit će ugrožen segment od oko 1,5% ukupnoga hrvatskog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Vlada Ruske Federacije odlučila je jučer izuzeti pojedine proizvode s liste poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda zabranjenih za uvoz u Rusku Federaciju. To su, priopćava HGK, mlijeko bez laktoze, mlađ lososa, sjemenski krumpir, luk, hibridni kukuruz šećerac te dodaci prehrani.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin donio je uredbu "O primjeni određenih posebnih gospodarskih mjera kako bi se osigurala sigurnost Ruske Federacije“ temeljem koje je od 6. kolovoza ove godine ta zemlja odlučila uvesti zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda, sirovina i prehrambenih proizvoda podrijetlom iz SAD-a, Europske Unije, Kanade, Australije i Kraljevine Norveške s rokom na godinu dana.

HGK podsjeća da Rusija predstavlja drugo najznačajnije izvozno tržište za poljoprivredno-prehrambene proizvode EU (udio od 10%) te da izvoz hrane EU na rusko tržište kontinuirano raste i u proteklih je deset godina povećan sa 4 na gotovo 12 milijardi eura. EU uglavnom izvozi proizvode veće dodane vrijednosti poput voća i povrća (dio oko 15%), sir (8%), jaka alkoholna pića i vermut (11%), svinjsko meso (8%). S druge strane, uvoz hrane iz Rusije u EU znatno je manji i iznosi oko 1,7 milijardi eura, a radi se uglavnom o sirovinama ili proizvodima niže faze prerade: ulja, uljarice, sačme žitarice, koža i sl.

Paketom sankcija kojima je Ruska Federacija uzvratila na sankcijski režim EU-a i SAD-a, bit će ugrožen segment od oko 1,5% ukupnoga hrvatskog izvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda (20 do 25 milijuna USD), što temeljimo na podacima vanjskotrgovinske razmjene između Hrvatske i Rusije u posljednjem razdoblju. Na razini pojedinačnih izvoznika ovaj paket sankcija mogao bi prouzročiti ozbiljne poteškoće, pogotovo kada je riječ o tvrtkama kojima izvoz prema Ruskoj Federaciji zauzima značajan udio u proizvodnji.

>>Rusija bi mogla zabraniti uvoz stranih automobila

>>Mlijeko bez laktoze i lososi su dobrodošli

Komentara 20

Avatar noesiss
noesiss
16:15 22.08.2014.

Uvoz ograničenja u Rusiju Europu ce koštati 130.000 radnih mjesta, 21. kolovoz 2014. Belgijski list "De Standaard", pozivajući se na nedavne studije Financial Groupa "ing", tvrdi da uvozna ograničenja, nedavno uvedena u Rusiji na hranu i poljoprivredne proizvode iz EU-a, mogla bi rezultirati gubitkom od preko 130.000 mjesta u 28 zemalja članica, uključujući 23.000 u Poljskoj, 21.000 u Njemačkoj i 3.000 u Belgiji. Prema rezultatima istraživanja, baltičke zemlje bit će najteže pogodjene, Litva će izgubiti 0,4% BDP-a, Estonija i Letonija 0,35% na 0,2%. Također je istaknuo da vrijednost izgubljene proizvodnje u Njemačkoj će biti oko 1,3 milijarde eura, dok u Sjedinjenim Američkim Državama, gubici ne bi trebali prelaziti 11.000 radnih mjesta.''

DU
Deleted user
22:11 22.08.2014.

a zašto putin kmeči za sjemenskim krumpirom i miče ga sa popisa sankcija, pa votka se radi od krumpira, ne bude li votke eto putinu revolucije, neće rusi imati što lokati. koji jade taj putin, daj krumpira iz eu, he,he

Avatar noesiss
noesiss
16:28 22.08.2014.

dras32, pa Medvedev i jeste napravio listu sankcija, i obratio se naciji. Izvanredan govor koji je obisao svijet, tko ti je kriv sto ne pratis svjetske medije. Cak je rekao da baby proizvodi nece biti zabranjeni, sto je raznjezilo i odusevilo mamice sirom svijeta. Takodjer je naglasio da to nije njihova volja, ali da se ne moze stalno stajati skrstenih ruku i promatrati nepravde sirom svijeta. Rusi su gospoda, dostojanstven narod, i sreca da ih imamo, Ameri bi nas prozderali, znas da oni mogu puno pojesti. Ameri sami imaju 17 triliona drzavnog deficita, a citava planeta 40. Sad pogledaj kojim oni standardom zive, i koliko resursa trose, njih 5 posto svjetskog stanovnistva. E pa dosta vise, ne mogu oni zderati 5 hamburgera dnevno, dok pola planete gladuje. Treba stati tome na kraj vise, necemo mi za njih raditi citav zivot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije