Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukidanje kvota

Rješenje za male mljekare: poticati proizvodnju samo specifičnih roba

mlijeko,mljekari
Foto: Davor Javorović/Pixsell
30.07.2014.
u 23:25

Na inicijativu HSUPM-a održan je skup o problematici s kojom će se dogodine suočiti i hrvatski farmeri. Sadašnje otkupne cijene mlijeka u EU od 36 do 38 centa za kilogram past će najmanje od tri do pet centa.

Proizvodne kvote za mlijeko Europska komisija nakon 30 godina trajanja ukida 31. ožujka 2015.

Na inicijativu Hrvatskog saveza udruga proizvođača mlijeka (HSUPM) u srijedu je u Ministarstvu poljoprivrede održan skup o problematici s kojom će se dogodine suočiti i hrvatski farmeri, a zabrinutost s njima podijelio je i Romuald Schaber, predsjednik jednog od važnijih europskih udruženja za mlijeko, EuropeanMilk Boarda.

On procjenjuje da će sadašnje otkupne cijene od 36 do 38 centi za kilogram pasti najmanje od tri do pet centi. Hrvatska kvota iznosi 765 milijuna kilograma, no još nije ostvarena. U 2013. otkup je pao 20 posto. Ovogodišnja proizvodnja, iznijela je pomoćnica ministra Zvjezdana Blažić, bilježi blagi oporavak u odnosu na lani s prosječnim mjesečnim rastom oko šest posto.

– Jake i konkurentne farme treba podupirati, a ostale potaknuti na udruživanje i proizvodnju specifičnih mljekarskih proizvoda, što je moguće rješenje za brojne male proizvođače – smatra Blažić.

>> Tvrtke na kunu dobiti imaju 3,5 kuna rashoda

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije