Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reuters:

'Hrvatska klizi prema traženju pomoći EU i MMF-a'

Ilica
Foto: ilustracija
15.09.2014.
u 16:49

Agencija je anketirala 11 ekonomskih analitičara upućenih u hrvatske probleme

Hrvatska klizi prema traženju pomoći EU i MMF-a koji će nametnuti bolne reforme koje su potrebne da bi gospodarstvo postalo produktivnije, objavila je danas agencija Reuters koja je anketirala 11 ekonomskih analitičara upućenih u hrvatske probleme i otkrila da njih četvero predviđaju dolazak MMF-a i Europske komisije u Hrvatsku već nakon parlamentarnih izbora 2015., još četvero smatra da su šanse za to 50-50, a samo troje ne očekuje takav scenarij. 

- Ne vidim da će se to dogoditi prije izbora, no nakon njih to je sasvim mogući scenarij - citira Reuters ekonomskog analitičara Hypo banke Hrvoja Stojića

Hrvatska je, podsjeća agencija, u šestoj uzastopnoj godini recesije, a niz različitih vlada od 2000. godine "izbjegavale su tržišne reforme i povećavale potrošnju i dug". To će, dodaje Reuters, biti puno teže financirati kad velike središnje banke zaustave poplavu jeftinog novca koji je ohrabrio investitore u državne obveznice da jurcaju za visokim povratima u državama poput Hrvatske. 

- Činjenica da sada imamo povoljne uvjete financiranja i dobru likvidnost mogla bi se obiti o glavu onog trena kad Europska središnja banka počne sa stezanjem. Razumljivo je da se postavlja pitanje nadzora izvana - rekla je analitičarka Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević novinarima agencije Reuters.

- Naše javne financije izgubile su vjerodostojnost. Dinamika javnog duga je neodrživa. Država neće bankrotirati, ali odgađanje reformi učinit će oporavak sporim i bolnim - dodala je. 

Reuters je razgovarao i s ekonomskim analitičarom Antom Babićem koji kaže da Hrvatska svake godine troši 20 milijardi kuna više nego što zarađuje. 

- Potrošnja je ogromna i nitko je nema hrabrosti srezati - citira Reuters Antu Babića.

Komentara 29

Avatar TvojUjko
TvojUjko
17:07 15.09.2014.

Neka , neka, da bar dođe bankrot, jer ovakvom životu najbitnije vijesti u državi su gayovi, Iphone, srbi, turizam, ko je koga...

ST
stefj
17:16 15.09.2014.

Eh kad bi se vlada više bavila ekonomijom, a manje ideološkim podjelama i uhljebljivanjem, gdje bi nam bio kraj... Ovako ne možemo očekivati ništa drugo od daljnje devastacije gospodarstva, daljnjeg rasta broja državnih službenika i daljnjeg rasta poreznog opterećenja, što za posljedicu ima odljev kapitala, struke i mladih iz Hrvatske... Što je tu je, ovo je nova pravednost i crvena Hrvatska na djelu...

Avatar mrado88
mrado88
17:16 15.09.2014.

vjerojatno će sada naš tragikomični premijer reći da ova vlada nije kriva za ovo katastrofalno stanje u državi...nego je glavni krivac kralj Tomislav koji se usudio dovesti Hrvate na ovo područje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije