Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad bdp-a

Recesija se nastavlja i u 2015. uz pogoršanje profila rizika

umirovljenici
Marijan Sušenj/Pixsell
22.12.2014.
u 11:04

Očekuje se i rast suficita tekućeg računa platne bilance na razinu oko 1% BDP-a.

U 2015. godini očekuje se pad bruto domaćeg proizvoda od 0,5% na godišnjoj razini, zaključak je najnovije kvartalne analize makroekonomskih trendova pod nazivom ''Recesija se nastavlja, uz pogoršanje profila rizika“, koju potpisuje Alen Kovač, glavni ekonomist Erste banke.

- U 2015. godini kao glavnu kočnicu rasta i dalje vidimo oslabljenu investicijsku aktivnost, prouzročenu mjerama fiskalne štednje, slabom apsorpcijom sredstava iz EU fondova te suzdržanim privatnim sektorom - naglašava Kovač te ističe da se izgledi po pitanju izvozne aktivnosti također pogoršavaju, imajući u vidu dinamiku rasta EU-a i geopolitičke tenzije. Kada je riječ o 2014., bruto domaći proizvod u prva tri kvartala tekuće godine pao je za 0,6%, što je u skladu s prognozama Ersteovih analitičara za cijelu 2014. godinu (-0.7%), uzimajući u obzir ustrajnu slabost domaće potražnje nasuprot pozitivnom doprinosu neto izvoza, priopćeno je iz Erste banke.

U 2015. očekuje se rast suficita tekućeg računa platne bilance na razinu oko 1% BDP-a. Kretanja na tekućem računu ostaju pod povoljnim utjecajem računa roba te računa usluga te, iako se trošak uplate u proračun EU-a negativno odrazio na račun transfera u 2014., saldo tekućeg računa ostao je i dalje u blago pozitivnom području. Priljev direktnih stranih ulaganja ostaje usporen, dok je stagnacija inozemnog duga i dalje uvelike uzrokovana razduživanjem privatnog sektora s jedne strane, te akumulacijom duga javnog sektora s druge strane. Dok u trenutačnim uvjetima globalne likvidnosti kratkoročni rizici financiranja ostaju niski, u srednjem roku negativni rizici i dalje ostaju naglašeni.

Deflacijski pritisci su popustili te se inflacija vratila u pozitivno područje u zadnjem kvatalu. Preokret baznog efekta omogućio je inflaciji da napusti negativno područje u posljednjem kvartalu 2014. godine.

- I dalje vidimo povoljna inflacijska kretanja, s ublaženim pritiscima kako na troškovnoj, tako i na strani potražnje, te očekujemo prosječnu inflaciju u 2015. na razinama od 0,5%. - nastavlja Kovač.

- Stabilni tečajni pomaci dozvoljavaju da se fokus monetarne politike zadržava na pružanju likvidnosti, iako se transmisijski mehanizmi i dalje suočavaju s ograničenjima na strani potražnje, što smanjuje izglede daljnje relaksacije u trenutnim okolnostima - zaključuje u ovom dijelu Kovač.

2014. donosi još jedno ostupanje od fiskalne konsolidacije, s očekivanim deficitom proračuna od 5.8% BDP-a. Proces fiskalne konsolidacije još jednom je zaustavljen u 2014. te se fiskalna pozicija nastavlja pogoršavati. Srednjoročnom fiskalnom planu nedostaje kredibilnosti te tako sugerira deficit proračuna u rasponu od 5,5-6,0% BDP-a u 2015. Usklađivanje po ESA2010 metodologiji također je prouzročilo jednokratan negativan efekt na razine javnog duga (povećanje od 8,6 p.p. BDP-a u 2013.). Dok povoljan globalni sentiment ublažava rizike financiranja, oni i dalje ostaju prisutni, s obzirom da mogućnosti financiranja uvelike ovise o mjerama monetarne politike ECB-a.

>>Rađenović: Ne očekujemo rast BDP-a, na kraju godine predviđamo pad od 0,7%

>>Par-nepar, inflacija? To sad ne igra, država mora rezati – sebe

Komentara 3

TH
than
16:11 22.12.2014.

Pa normalno da se nastavlja. Ako uporno ides glavom kroz armirani beton, ne znaci da ces ga glavom i probiti. To rade nasi politicari (rekao bi ekonomisti, ali o ekonomiji se razumiju kao Marica...). Nazalost, kako je toj 'glavi' saa vremenom, tako je i s nasom ekonomijom. Kod nas se sve svelo na to da se ceka da nam padne nesto sa neba ili netko nesto udijeli, a u medjuvremenu dizi poreze i rasprodaj sto mozes... Da to tako moze funkcionirati, onda bi svi digli sve 4 u zrak i cekali, ali ocigledno da su neki narodi shvatili da to tako ne funkcionira na duge staze.

IS
istina00
15:57 23.12.2014.

danas je objavljeno da je USA BDP skočio 5% ! kina ima rast BDP-a preko 7%...a mi pod SDP/HNS vladom i josipovićem imamo 12 kvartala pad BDP-a!!!!!!!

KO
kojesta
20:04 22.12.2014.

vise ekonoma i financ. insidera predvidja 2015 otvoren krah, posebno kreditno trziste i imobilije, a euro, zna se.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije