Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI LIST I HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA PREDSTAVLJAJU

Razvojni projekti: Međimurska županija

31.07.2015.
u 15:28

Jedna od osnovnih djelatnosti TICM-a jest inkubacija inovativnih poduzeća kojima je omogućeno korištenje vrhunski opremljenih uredskih i zajedničkih prostora sa svom potrebnom infrastrukturom po izrazito povoljnim uvjetima

Tehnološkoinovacijski centar Međimurje (TICM)

Tehnološko-inovacijski centar Međimurje (TICM) poduzetnički je centar i tehnološki inkubator za potporu tehnološki utemeljenom i inovativnom poduzetništvu koji je kao zasebni d.o.o. osnovan u prosincu 2011. godine. Od potpisivanja ugovora o financiranju projekta TICM-a u okviru Programa TEHCRO između Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske i Regionalne razvojne agencije Međimurje - REDEA d.o.o. pa sve do osnivanja samostalnog trgovačkog društva TICM je djelovao kao odjel unutar REDEA-e. Tada su stvoreni uvjeti za uspješno djelovanje kroz obnovu i opremanje poslovnih prostora, izgradnju operativnih kapaciteta, uspostavljanje partnerske mreže te pozicioniranje na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu uz pružanje niza usluga ciljnim skupinama. TICM djeluje u dvije zgrade u kojima su suvremeno opremljeni poslovni prostori, a osim konferencijske dvorane, sobe za sastanke i informatičke učionice, poduzetnicima je dostupan i računalni laboratorij sa sofisticiranom ICT opremom i softverom.

Jedna od osnovnih djelatnosti TICM-a jest inkubacija inovativnih poduzeća kojima je omogućeno korištenje vrhunski opremljenih uredskih i zajedničkih prostora sa svom potrebnom infrastrukturom po izrazito povoljnim uvjetima. Usluge inkubacije uključuju i savjetodavnu te mentorsku pomoć u području upravljanja poslovanjem. U inkubatoru trenutno djeluje 21 organizacija s oko sedamdeset djelatnika, uz popunjenost inkubacijskih kapaciteta na razini od 93 posto, pri čemu je dosad šest poduzeća uspješno završilo proces inkubacije.

TICM je dio Centra znanja Međimurske županije koji se razvija u prostoru bivše vojarne u Čakovcu, a obuhvaća niz poduzetničkih potpornih institucija ključnih za razvoj regije poput razvojne agencije, energetske agencije, Međimurskog IT Clustera te Međimurskog veleučilišta. Ovakvim klasteriranjem elemenata ključnih za razvoj na znanju utemeljenog gospodarstva dolazi do niza sinergija u području obrazovanja i poduzetništva.

Projekt Grow mobile

Putem portala dostupni su i turistički paketi, a itinerar se može kreirati i samostalno te putem portala rezervirati željeni sadržaj

Glavni cilj projekta GROW MOBILE je uspostava turističkog destinacijskog menadžment sustava te promocija korištenja mobilnih tehnologija u turizmu. Projekt je sufinanciran iz CIP (EMMIA) programa.

Proveden je kroz 24 mjeseca i u veljači 2014. uspješno završen. Uz REDEA –u, kao jedinog partnera iz Hrvatske, u projektu su sudjelovali partneri iz Njemačke i Bugarske. Svaki od partnera je, za regiju iz koje dolazi, uz korištenje modernih tehnologija, radio na stvaranju i realizaciji preduvjeta za uspostavu turističkog destinacijskog menadžment sustava.

Kao nužan preduvjet za uspostavu destinacijskog menadžmenta u Međimurskoj županiji, prije svega bilo je potrebno prikupiti detaljne informacije o turističkim resursima. Višemjesečnim obilaskom terena, uz korištenjem metode dubinskih intervjua, prikupljeni su podaci za više od 500 točaka / lokacija od interesa za turiste. Prikupljeni podaci upisani su posebno razvijenu bazu podataka koja je podloga portalu, a zajedno s portalom i ljudskim resursima čini temelj za uspostavu sustava za destinacijski menadžment.

Prema uzoru na svjetski poznate destinacije portal je nazvan Visit Međimurje (www.visitmedimurje.com). Portal se odlikuje modernim dizajnom u kojem prevladavaju atraktivne fotografije te jednostavni i funkcionalni izbornici. Na desetak podstranica predstavljene su opće informacije, kultura i povijest, zanimljivosti i ljepote Međimurja, dok drugi dio portala pruža pregled smještajnih kapaciteta, eno-gastro ponude, servisnih informacija i sličnih informacija.

Putem portala dostupni su i turistički paketi, a itinerer se može kreirati i samostalno te putem portala rezervirati željeni sadržaj. Svaka lokacija iz turističke ponude smještena je na interaktivnoj mapi koja omogućuje planiranje rute kojom se želi proći. Portal je prilagođen mobilnim uređajima poput pametnih telefona te tablet uređaja što turistima nudi mobilnost i praktičnost u korištenju.

Ideja vodilja cijelog portala je korištenjem novih tehnologija približiti turističku ponudu Međimurja potencijalnim turistima te promovirati Međimurje kao atraktivnu turističku destinaciju.

>> Razvojni projekti: Ličko-senjska županija

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije