Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počela berba

Rajčice se prije berbe vinu i do 15 metara u zrak

15.04.2015., Baranja, Mitrovac - Prva berba rajcica u najvecem plasteniku u Hrvatskoj koje je u vlasnistvu Belja.
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
1/4
16.04.2015.
u 06:45

Lani je iz staklenika izneseno ukupno 2800 tona rajčice, a sve su prodane na hrvatskom tržištu

Srijeda je, dan kada Oršaja Turković postavlja lukove na biljke kako bi izdržale teret crvenih plodova. Da ih odmjeri, pogled mora podići tri i pol metra u visinu, no vinu se one i do 15 metara u zrak. Iznad glave joj lete stotine bumbara.

– Nije me strah penjati se po platformama. Ponedjeljkom motam biljke, utorkom skidam zaperke – opisuje Oršaja. Radno joj je mjesto u "svemirskom" stakleniku tvrtke Belje u baranjskom Mitrovcu. Najveći je to i najsuvremeniji, ističu, staklenik u Hrvatskoj. Ubrani su jučer prvi ovogodišnji plodovi.

– Brat ćemo ih četiri dana u tjednu, sve do prosinca – govori Robert Marković, rukovoditelj staklenika Mitrovac. Cijeli proces počinje nekoliko metara dalje, na farmi muznih krava. Iz izmeta se proizvodi bioplin, a od njega struja i toplinska energija koja zagrijava staklenik.

– Poredane su u 292 reda, u svakom su 432 biljke. Na svakoj je lani rodilo u prosjeku 19 kilograma rajčice – pokazuje Marija Drljepan Bilandžić. Uzgajaju ih u kokosovim jastucima u koje su, poput infuzije, zabijene kapaljke s hranom. Rastu trenutačno na osam "katova", deveti je još u cvatu. Biljke oprašuju nizozemski bumbari, 400 do 600 novih "uleti" u staklenik svakoga tjedna. Lete oko tri mjeseca, koliko im je životni vijek. Znaju i ubosti, no radnici ističu da su kao i sve druge životinje – nisu opasni ako ih se ne dira. Ukupno 2800 tona rajčice izneseno je lani iz staklenika, čime su im za 20 posto premašena očekivanja, a sve su prodane na hrvatskom tržištu. Kompleks s farmom krava, bioplinskom elektranom i staklenikom investicija je od 220 milijuna kuna, a zapošljava 100 radnika.

>> U Belju staklenik, farma i bioplinara za 220 milijuna kuna

>> 'U Hrvatskoj sam uspio i nema šanse da se vratim u Austriju'

Komentara 3

R0
R00kie
09:46 16.04.2015.

svaka im cast! proizvoditi u drzavi sa milijun parafiskalnih nameta mogu samo najuporniji. skidam kapu i kupujem vase proizvode!

KR
krumember
11:03 16.04.2015.

Reklama za Konzum,rajčice su bezukusno. Jedite sezonsko i domaće.

DA
damirtankovic
17:56 17.04.2015.

Bez okusa, mirisa, prave boje... To je opis povrća izraslog na tim "čarobnim vodicama" (čista kemija)! I onda se pitate otkud toliko umrlih od raka. Pa sva hrana nam je kontamirana sa takvim raznoraznim "sredstvima" . Btw, prek ceste mi je od prije 2-3 godine jagodnjak i kad sam videl kolko i kak često se špricaju, rekel sam da u moja usta više nejdu (inače nisam ni bil ljubitelj jagoda). To je nekaj prestrašno za videt kad se špricaju. A špricaju se obično u sumrak i po noći jer su ti otrovi tolko jaki da bi jagode izgorele da se špricaju po suncu. I još ih prodaju pod nazivom DOMAĆE jagode!? Zakonom bi trebalo zabraniti da se tak nazivaju! A tak je i sa svim drugim povrćem i voćem koje se proizvodi na veliko, otrova kolko hoćeš! Zato nema njupanja povrća i voća dok ga ne bum imal u svojem vrtu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije