Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banke zaradile kao prije krize

Profit banaka 2016. rekord desetljeća

05.04.2016., Zagreb - Hrvatska udruga banaka (HUB) u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) organizirala je konferenciju pod nazivom Krediti i gospodarski rast u hotelu Esplanade. Domagoj Ivan Milosevic, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udru
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
02.03.2017.
u 17:09

Gospodarstvo cijele države šest je godina od deset bilo u crvenom, banke - samo jednu. Oluja krize za njih je prošla kao ljetno nevrijeme

Hrvatske su banke u posljednjih deset godina ostvarile ukupnu dobit prije oporezivanja od 35,82 milijarde kuna! Precizniji je, doduše, podatak da je dobit iznosila 40,57 milijardi kuna, no uračuna li se gubitak od 4,75 milijardi iz 2015. – godine konverzije kredita u švicarskim francima – profit pada za 11 posto.

Šest banaka manje

Zanimljivo je da su dvije najveće banke pritom prigrabile lavovski dio kolača, nerazmjerno veći njihovu udjelu u bankarskoj aktivi! Zabina 12,81 milijarda kuna i PBZ-ovih 11,13 milijardi ukupno je 23,94 milijarde, što je 66 posto ukupne operativne dobiti svih banaka u deset godina, dok im zajednički udio u imovini iznosi 43 posto. Dioničari im stvarno mogu trljati ruke!

Sve ostale banke za to su vrijeme imale operativnu dobit 11,88 milijardi kuna. Broj banaka smanjio se s 33 na 27. Vrednovanje razine profita u proteklom desetljeću treba se promatrati iz više kutova: s jedne strane – od tih deset godina šest je kriznih. Gospodarstvo cijele države konstantno je bilo u crvenom, no financijski sustav tu je oluju osjetio, pa recimo, više kao prolaznu ljetnu neveru.

Bankarski sustav samo je jednu godinu završio u minusu premda mu se profitabilnost značajno smanjivala. PBZ, zanimljivo, nijednu godinu, čak ni 2015., nije završio negativno. S druge strane, stavi li se tih 35 milijardi kuna dobiti svih tih godina samo u kontekst duga jednog Agrokora financijskim institucijama od 25,5 milijardi kuna, slika malo mijenja perspektivu. Ili samo pokazuje da je volumen hrvatskih kreditnih institucija vrlo skroman i ovdje zakona velikih brojeva nema te ga jedan (ali ne bilo kakav) akter može “sudbinski” uzdrmati. Da ne bude zabune, bankarski dug Agrokora ne odnosi se većim dijelom na hrvatsko tržište, napravljen je u priličnom postotku izvan Hrvatske. Upravo je čišćenje loših potraživanja velikim dijelom zaslužno da bankarski sustav lakše diše. U posljednje tri godine banke su prodale 16 milijardi kuna loših kredita međunarodnim financijskim institucijama čiji je “core business” trgovina dugovima.

S obzirom na to da se s potražnjom za kreditima godinama ništa dobro nije događalo, novi krediti koji bi donekle “ozdravili” portfelj jednostavno se nisu odobravali, a kamate su rekordno niske, banke svoju profitabilnost u tom razdoblju, osim prodaji duga, duguju uglavnom rezanju troškova, smanjenju broja zaposlenika, ali u posljednjih godinu dana i – konverziji. Koliko god im je jednokratno naštetila rezultatu, donijela je i poboljšanja. Osim što su se konvertirani krediti urednije servisirali, mnogi od njih refinancirani su u istim bankama ili kod konkurencije po povoljnijim uvjetima i nastavili se tretirati kao – novi krediti. Baš ono što bankarskom sustavu treba.

Počeo oporavak kreditiranja

Stoga su i rezultati poslovanja u 2016. pokazali promjenu trenda: samo u devet mjeseci (za cijelu godinu još nema podataka HNB-a) operativna je dobit iznosila gotovo pet milijardi kuna, a ne bi iznenadilo da godina premaši i najbolju u desetljeću – 2008. u kojoj su banke zaradile 5,81 milijardu kuna. Na posljednjem druženju s novinarima direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović istaknuo je da su u 2016. banke zabilježile blagi, ali solidan rast novoodobrenih kredita što smatra dobrim startom za 2017. Upravo za danas HUB je najavio brifing na kojem će analizirati poslovanje banaka u 2016. Po svemu sudeći, ovaj put bankari neće jadikovati. 

>> Drugi smo po rastu u EU, u 2017. realan cilj 4 posto

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar davcro
davcro
20:00 02.03.2017.

Bankama treba pod hitno "podrezat krila"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije