Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Multinacionalka u Prelogu

Privukli su Amerikance, Nijemce, Talijane...Recept? Papire riješe za 14 dana

Prelog,gospodarska zona
Foto: Grad Prelog
1/7
10.09.2014.
u 16:20

Blizu je autocesta, prednost su im vrijedni ljudi, a imaju i letjelište za helikoptere kupaca i poslovnih partnera

Prodoran zvuk helikoptera koji je to jutro oko 8 sati sletio na travnato letjelište zmajarskog kluba Rode uz rijeku Dravu nije previše uznemirio građane Preloga. Naučeni su već na motorne zmajeve koje rekreativci “jašu” uživajući u panoramskim letovima. Iz helikoptera HV-a, s oznakom KFOR-a, izišao je zamjenik ministra obrane Azerbajdžana, general bojnik Gorhmaz Garajev. Presjeo je u automobil i za pet minuta bio u tvrtki Šestan-Busch. Nije prošao ni sat, a direktor Alojzije Šestan već je znao da je dogovorio još jedan dobar posao. U roku od osam mjeseci azerbajdžanskoj vojsci isporučit će 20.000 vojnih kaciga BK4, u čiju se kvalitetu Garajev uvjerio pucajući u nju u tvrtkinom laboratoriju. Bez problema je izdržala balističko testiranje, uključujući i metak iz ruskog pištolja tokarev 7,62. Sličnih delegacija u Prelogu je bilo na desetke, pa je i ova prošla gotovo neopaženo. Veća atrakcija bio je helikopter.

– General Garajev iznenadio se kad je vidio letjelište. Rekao je da je to pravi helidrom, idealan za slijetanje takvih letjelica. Eto, i to imamo u Prelogu – smije se Šestan, koji 10. rujna putuje u Azerbajdžan, na finalne dogovore o isporuci zaštitnih kaciga.

– Očekujem da ćemo ih za njih početi raditi za desetak dana. Tih 20.000 kaciga samo je početak suradnje – napominje Šestan, koji na referentnoj listi ima četrdesetak država. Na pomolu su pregovori s Indonezijom.

Da ne bi ostali bez parcele

Šestan-Busch dio je velikog gospodarskog čuda koje je naraslo u Međimurskoj županiji, u Prelogu, gradiću sa samo 7800 stanovnika, od kojih u Prelogu živi oko 4000, a ostali u sedam prigradskih naselja. Uz istočnu industrijsku zonu, u kojoj uz tog proizvođača borbenih kaciga radi i švedska tvornica namještaja te još nekoliko stranih i domaćih tvrtki, fokus je posljednjih godina na kilometar udaljenoj gospodarskoj zoni na sjeveru grada. Ondje je, na 24 hektara, nastao pravi mali konglomerat stranih i domaćih poduzetnika, u kojemu su pomiješane velike korporacije s malim tvrtkama.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Foto: Vjeran Žganec-Rogulja

Prvi su stigli Amerikanci, koji su se u nju preselili iz susjedne istočne zone, u kojoj su radili u unajmljenim halama. LPT je tvrtka-kći u 100-postotnom vlasništvu multinacionalne korporacije Leggett & Platt, sa sjedištem u Missouriju u SAD-u. Taj vodeći svjetski proizvođač žičanih jezgri i raznih komponenti za proizvodnju madraca i namještaja ima tvornice u dvadesetak država, a gradnja pogona u Prelogu prije šest godina bila im je prva “greenfield” investicija u Europi od 1997. Uskoro će se proširiti na susjednu parcelu.

Došli su i Austrijanci koji su otvorili tvornicu cipela Paul Green i najavili logistički centar za jugoistočnu Europu, iz Slovenije je preseljena proizvodnja specijalnog sublimacijskog papira, a Talijani, navodno povezani s Lamborghinijem, počet će uskoro graditi tvornicu za preradu gume. Posljednji su stigli Nijemci, koji nisu službeno najavili što će točno proizvoditi, ali su za svaki slučaj odmah kupili zemljište kako ne bi ostali bez njega! Radit će, šuška se, nešto vezano uz medicinsku opremu.

Danas je u zoni šesnaest poduzetnika koji zapošljavaju tisuću radnika. Mjesta za nove tvornice gotovo da više nema. Ostalo je slobodno oko 5000 četvornih metara.

– Čekamo da nam država napokon odobri dodatnih 16 hektara kako bismo investitorima imali što ponuditi. Zahtjev smo poslali Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom. Treba iskoristiti ovaj investicijski boom. Najveće su nam prednosti kvalitetna radna snaga i blizina autoceste Goričan – Zagreb. Nudimo im i otplatu do dvije godine i komunalni doprinos od samo šest kuna po prostornom metru. Imaju svi priključak na struju, plin, vodu i odvodnju – nabraja gradonačelnik Ljubomir Kolarek (HDZ), koji je lani nastavio gdje je stao bivši gradonačelnik Dragutin Glavina (HNS), za čijeg je mandata zona i otvorena. HDZ i HNS su do prošlih lokalnih izbora bili čak i partneri, pa je Kolarek Glavini bio zamjenik.

Davor Belić iz tvrtke Kaspar papir kaže da ih je u Prelog prije svega privukla pozitivna poduzetnička klima.

– Lokalna vlast je vrlo dostupna, kao i institucije koje su nam važne za poslovanje. Evo jednog primjera. Od predaje dokumentacije za gradnju pogona do pravomoćne građevinske dozvole prošlo je samo 14 dana – otkriva Belić i dodaje da su prednost i radne navike ljudi iz Preloga i okolice, koje odskaču od drugih.

Prazne kuće gastarbajtera

Grad danas ima samo 300 nezaposlenih pa će i radne snage uskoro ponestati.

– Spremni smo i povećati broj stanovnika jer imamo mjesta, od gradilišta do starih kuća čiji su vlasnici prije 50, 60 godina kao gastarbajteri otišli trbuhom za kruhom u Njemačku, Švicarsku, pa i Australiju, i više se nisu vratili. Te stare kuće nagrđuju grad i bilo bi dobro da se obnove i usele – zaključuje Kolarek.

Komentara 7

Avatar StudentZG
StudentZG
17:36 10.09.2014.

Tako se voli svoja zemlja. Ne prodavanjem magle, populizmom ni lažnim domoljubljem nego poštenim radom.

PF
Peregrine Falcon
17:33 10.09.2014.

Bravo puce i dečki:). Tak se to dela:).

Avatar tajar
tajar
18:23 10.09.2014.

Jeli Prelog u Hrvatskoj? Sigurno nije u "regiji", gdje još spava ostatak Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije