Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ocijenili dvojkom

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja poručila novoj Vladi da imenuje kompetentne ljude

Gordana Deranja
Goran Kovacic/pixsell
15.12.2015.
u 15:10

U odnosu na 10 novih članica Europske unije koje promatra HUP Skor i dalje stagnira i zaostaje u napretku pri provođenju reform

Gordana Deranja, predsjednica HUP-a poručila je budućoj Vladi da postave jasan i artikulirani plan, imenuje kompetentne ljude koji su spremni preuzeti odgovornost i postave gospodarski oporavak i fiskalnu konsolidaciju kao najvažnije prioritete. 

– U radu se vodite željom za stvaranjem bolje hrvatske budućnosti, a ne osobnim i stranačkim ciljevima. Sigurna sam da uz takav pristup možete računati na podršku svih socijalnih partnera jer su rast hrvatskog gospodarstva i prosperitet zemlje zajednički ciljevi svih nas – rekla je Deranja na HUP-ovom predstavljanju očekivanja i ocjeni gospodarskog stanja među poduzetnicima i predstavljanju tzv. HUP-ovog Skora, mjernog alata koji prati uspješnost provedbe ključnih reformi za izlazak iz krize.

Hrvatska udruga poslodavaca ocjenjujeje da će i sljedeća godina biti godina umjerenog poslovnog optimizma, a najveće prepreke rastu stoje u nelikvidnosti, neefikasnoj javnoj upravi, visokim porezima i doprinosima te nejasnoj strategiji zemlje i krutom radnom zakonodavstvu. Upravo su to i glavne prepreke u poslovanju u posljednje tri godine, ocjenjuje HUP, koji ovu godinu ocjenjuje s dovoljnim, dok su prethodne dvije godine bile ocjenjene nedovoljnim. U anketi provedenoj među poslodavcima njih 62,8 posto predviđa da će sljedeća godina biti ista gledaju li se uvjeti poslovanja i investiranje, 27,3 da će biti malo bolje, a 7,4 da će biti malo lošije. Bolja je ocjena u općoj gospodarskoj situaciji, pa njih većina od 46,3 posto očekuje da će biti situacija nešto bolja nego ove godine. Ovu godinu većina njih ocjenila je gospodarsko stanje približno istom kao i lani.

– Konačno smo nakon predugih 6 godina dočekali da na kraju godine možemo govoriti o rastu. To je dobra vijest koju treba pozdraviti, ali i primiti s dozom opreza jer je rast ostvaren najviše zahvaljujući vanjskim uvjetima i turističkoj sezoni. Očekivano, cijela 2015. godina bila je obilježena predizbornom kampanjom pa kao ni u prethodne tri, ni u njoj nije bilo odlučnijih i dugoročno korisnih reformskih poteza. Stoga nije bilo osjetnijeg poboljšanja uvjeta za poslovanje, iako je bilo dobrih vijesti na ekonomskom planu. Očekivanja poslodavaca okupljenih u HUP-u jasno ukazuju da se optimizam poslovnog sektora nikad neće ugasiti, ali još uvijek čekamo Vladu koja će biti spremna povući hrabre i odgovorne poteze za boljitak naše zemlje – poručila je Deranja. Vrijednost HUP skora je 33 boda od ukupno 100, što je više za dva boda nego lani i preklani.

U odnosu na 10 novih članica Europske unije koje promatra HUP Skor i dalje stagnira i zaostaje u napretku pri provođenju reformi. Kritična područja u kojima su izostale potrebne reforme su produktivnost i konkurentnost koje je dobilo 20 bodova, isto kao i fiskalna konsolidacija, te tržište rada s 18 bodova. A slijede obrazovni, mirovinski i zdravstveni sustav, poticanje investicija te pravosuđe. U odnosu na godinu prije jedino je kod pravosuđa zabilježena pozitivna promjena, ali je ona posljedica metodoloških promjena. Slijede obrazovni, zdravstveni i mirovinski sustav (26 od 100) te investicijske i poslovne barijere (30 od 100). Situacija je tek nešto bolja s ponudom kapitala, javnom administracijom i efikasnošću javnih poduzeća. 

– U HUP Skoru koji je narastao za dva boda vidljivo je da Hrvatska i dalje ozbiljno zaostaje za drugim državama članicama EU iz tzv. Nove Europe kad su u pitanju rezultati reformi. Dok se druge zemlje mijenjaju brže i učinkovitije, odgode reformi i nedostatak jasne strategije, vodstva, hrabrosti i znanja političkih elita za snažnije i brže promjene, Hrvatsku drže zarobljenu pri začelju Europske Unije. Pojava slabog gospodarskog rasta 2015. ne mijenja taj glavni zaključak. Takvo stanje nije prihvatljivo za poduzetnike i poslodavce, ali ni za građane. Zato i dalje tražimo provedbu strukturnih reformi, a HUP skor može poslužiti i kao orijentir pri odabiru prioriteta za kreatore politike koji su spremni preuzeti rizik provedbe konkretnih politika i mjera -istaknuo je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.

>> Slovencima za stranog radnika treba pet dana, nama godina

Komentara 2

HE
hellen3353
12:01 17.12.2015.

dobro receno..

TO
tomash
12:24 17.12.2015.

Svatko u reformama vidi priliku da zaj.... drugoga i to je sva priča. Onaj tko odgovara jednima neće drugima, a moguće je i da će pasati svima samo ne građanima/zaposlenima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije