Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb Business Summit

Poruka sudionika: Svaki grad može postati potencijalni brend ukoliko se mudro iskoriste potencijali

okrugli stol
Foto: Zagreb Business Summit
16.09.2015.
u 17:51

Na okruglom stolu na temu „Kako gradovi postaji brendovi?“ vodeći hrvatski stručnjaci govorili su o jačanju konkurentnosti hrvatskih gradova te načinima i mogućnostima njihova brendiranja.

U okviru Zagreb Business Summita, koji je otvoren na Zagrebačkom velesajmu u srijedu je održan okrugli stol na temu „Kako gradovi postaji brendovi?“ na kojem su vodeći hrvatski stručnjaci na ovom području govorili o jačanju konkurentnosti hrvatskih gradova te načinima i mogućnostima njihova brendiranja.  

Moderator skupa dr. sc. Božo Skoko, stručnjak za brendiranje sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i konzultant Millenium promocije, ukazao je na nužnost jačanja prepoznatljivosti pojedinih destinacija te isticanje njihovih prednosti u odnosu na konkurenciju kako bi privukli turiste, ulagače ali i nove stanovnike. Poznati hrvatski dizajner Davor Bruketa je ukazao na često nerazumijevanje procesa brendiranja, koji zadire u sam identitet nekog mjesta i jačanje kvalitete njegove ponude, a ne odnosi se samo na „pakiranje“.  

Dr. sc. Daniela Angelina Jelinčić, znanstvena savjetnica pri Institutu za razvoj i međunarodne odnose, ukazala je na velike potencijale koje Hrvatska ima na području kulture i kreativnih industrija, napominjući kako nam europska iskustva pokazuju da je to itekako profitabilno područje, ali i ključ razvoja, koji može pokrenuti gospodarstvo ali i društveni razvoj neke sredine.  

Profesor Feđa Vukić sa studija dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu ukazao je na nužnost postizanja konsenzusa između svih dionika određenog mjesta u stvaranju i jačanju identiteta, odnosno brendiranju grada, a bez suglasnosti struke, vlasti i stanovnika nemoguće je očekivati stvaranjebrenda nekog grada, budući da počiva na zajedničkoj viziji. Nastavno na to, Kristian Šustar, član Uprave HUP-a Zagreb, smatra kako se u mnogim našim gradovima turistički razvoj dogodio, odnosno pojavio se kao rezultat poduzetničke inicijative i traganja turista za nečim novim i drugačijim i sad je njime potrebno upravljati. Iz tog razloga smatra kako je teško očekivati stvaranje lokalnih brendova bez sinergije i konsenzusa oko jedinstvenog brenda Hrvatske na nacionalnoj razini.

Vesna Trnokop Tanta iz PricewaterhouseCopers govorila je o mogućnostima, ali i obvezi jačanja konkurentnosti naših gradova na tržištu Europske unije, poručivši kako puno možemo naučiti od pojedinih europskih gradova koji su promjenama u upravljanju, privlačenjem mladih i obrazovanih ljudi te stvaranjem kvalitetnih uvjeta za investiranje postali nezaobilazni brendovi. Lea Brezar iz agencije Dhar Media naglasila je važnost povezivanja turističkog sektora s gospodarstvom, odnosno mudrije iskorištavanje kulturne baštine u jačanju prepoznatljivosti pojedinog mjesta. Katarina Miličević s Instituta za turizam je dodala kako je važno definirati turističke proizvode i ponudu, odnosno utvrditi vlastite prednosti pojedine destinacije u odnosu na konkurenciju, kako se turizam ne bi razvijao stihijski već strateški.

Gari Capelli, gradonačelnik Malog Lošinja, govorio je u tom kontekstu o važnosti sinergije između struke, te javnog i privatnog sektora, naglašavajući kako je Lošinj dobar primjer strateškog razvoja destinacije. Upozorio je na sporost državne administracije oko rješavanja problema zemljišta budućeg proširenog aerodroma na Lošinju, iako je taj projekt uvršten među strateške projekte aktualne Vlade.

Posebni gost okruglog stola Chen Weiqing, predstavnik kineskog grada  Yangzhou, govorio je o kineskim iskustvima bredniranja i razvoja te vezama s Hrvatskom koje omogućava povijesni Put svile, kojim nas je naš Marko Polo trajno umrežio s Kinom.

Svojevrsna zajednička poruka sudionika ovog okruglog stola je da svaki grad i svaka regija, bez obzira na trenutačni položaj ili snagu, može postati potencijalni brend u globalnim okvirima ukoliko se mudro iskoriste dostupni i skriveni potencijali. Uostalom, o tome svjedoče mnogi europski gradovi koji su danas nezaobilazni na karti Europe, a koji su donedavno bili nepoznati.

>> Zagreb Business Summit pod nazivom Gradovi i regije – generatori razvoja od 16. do 18. rujna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije