Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRODOSPLIT

Porinut Fairmaster, brod za prijevoz teških tereta, kupci oduševljeni

škver,Split,brodogradilište
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
1/4
18.04.2014.
u 12:25

Splitskom škveru kronično nedostaju zavarivači, pituri, brusači, električari...

U Brodosplitu je porinuta novogradnja 474 ''Fairmaester”, brod za prijevoz teških tereta, jedinstven u svijetu zahvaljujući dvjema dizalicama čija je nosivost ukupno 3000 tona. Riječ je o drugom iz serije brodova za nizozemsku tvrtku Jambo, ugovorenih prije privatizacije splitskog škvera. ­

- Ovo je jedan od brodova kakvog može napraviti malo koje brodogradilište u svijetu. Za sada na ovom brodu nismo izgubili novac jer se realizira sve ono što smo predvidjeli. Njegova izrada je umjetničko djelo, sve je napravljeno tako da bi brod trajao 50 godina - ­ kazao je Darko Pappo, predsjednik uprave Brodosplita i najavio kako će prvi brod uskoro biti isporučen nizozemskom naručitelju. ­

- Porinuće je prošlo glatko i kontrolirano i to je izraz kvalitete posla koji se radi u Brodosplitu. Vidjeli smo prvi brod koji se radi za nas i jako smo zadovoljni obavljenim poslom - ­ rekao je Ed Linders, direktor tvrtke Jumbo. Brod za prijevoz teških tereta (heavy lifter) dug je 152 metra i širok 27 metara.

Nosivost broda pri gazu od 8.1 metara iznosit će 14 tisuća tona, a brzinu od 17 čvorova osiguravat će mu dva motora snage po 4500 kW pri 750 okretaja u minuti. Riječ je o složenom projektu kakav dosad nije građen u hrvatskim brodogradilištima, a brodovi izgrađeni u Brodosplitu bit će najveći u Jambovoj floti. Na brodovima koji se rade za Nizozemce angažirano je oko tisuću radnika, od 2400 radnika koliko ih je u škveru, a Pappo kaže kako Brodosplit ima osigurane poslove do 2016. godine.

- ­Natječaji za radna mjesta su otvoreni. Fale nam brusači, zavarivači, pjeskari, pituri, električari, sva zanimanja tehničkih usmjerenja. Kronično će nam nedostajati radnika, a to je ono što smo i najavljivali. Tražili smo i strane radnike jer na hrvatskom tržištu postoji manjak kvalificirane radne snage - ­ rekao je Pappo. Kaže da Vlada za sada Brodosplitu uredno isplaćuje rate za 2014 godinu, a ne zna hoće li najavljene uštede imati posljedica za škver. Njihov cilj je da Brodosplit postane najbolje brodogradilište u Europi, kaže Pappo.
 

Komentara 3

PF
Peregrine Falcon
21:30 19.04.2014.

Eto kakvu su štetu radile interesne skupine onemogućavajući gospodinu Debeljaku (uglavnom preko sindikata) da počne s radom. Štitili su i one alkoholičare koji su nagomilavali velike količine alkohola u firmi i pili tijekom radnog vremena. Sad se vidi da čovjekk radi kako treba i da ima dobre namjere i da brodogradilište tek sad normalno radi. Svaka čast.

Avatar superhik74
superhik74
21:15 18.04.2014.

Sto? Hrvatska se usudjuje nesto proizvesti a ne uvesti? Strasno. To je Jugonostalgija, tako je u Jugi Hrvatska brodogradnja proizvodila brodove i bila treca na svijetu. Pod hitno se treba rjesiti ostataka starog sistema i prestati svaku proizvodnju, brzo prodatii skver nekome tajkunu i sve radnike na cestu. Mi se moramo baviti samo uvozom i rasprodajom svih resursa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije