Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOSIP KOKANOVIĆ

Počinje li Trump novi valutni rat?

dolari
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell
06.02.2017.
u 14:12

Trump smatra da je američki dolar precijenjen i da to šteti američkom gospodarstvu

Mnogi politički i ekonomski analitičari smatrali su da će se nakon dolaska na vlast Donald Trump smiriti i ublažiti radikalnu retoriku kakvu je koristio u predizbornoj kampanji. No, nakon prvih nekoliko tjedana na poziciji predsjednika SAD-a, vidi se da se Trump ne mijenja, što može prouzročiti mnoge probleme u međunarodnim odnosima.

Jedan od njegovih stavova odnosi se na tečaj američkog dolara. Trump smatra da je američki dolar precijenjen i da to šteti američkom gospodarstvu. Naime, SAD ima golem trgovinski deficit s ostatkom svijeta, a novi predsjednik smatra da ga je slabljenjem valute moguće smanjiti i vratiti radna mjesta u SAD.

Trumpov stav o podcijenjenom kineskom yuanu i meksičkom pesu odavno su dobro poznati, no nedavno je počeo otvoreno prozivati i neke druge zemlje kao što je Japan, koje po njemu već godinama manipuliraju tečajem kako bi poticale vlastiti izvoz. 

Jedan od predsjednikovih savjetnika otvoreno je prije nekoliko dana rekao da je euro znatno podcijenjen i da zbog toga Njemačka ima nepoštenu prednost u odnosu na SAD i ostale trgovinske partnere. Navedene izjave su vjerojatno doprinijele blagom slabljenju američke valute u posljednjih mjesec i pol dana.

Japanci su već odbacili optužbe da manipuliraju valutom, a do novih trzavica moglo bi doći krajem ovog tjedna, kada je najavljen sastanak američkog predsjednika i japanskog premijera. Tema će biti trgovinska suradnja, a sudionike na financijskim tržištima sigurno će zanimati je li bilo govora i o tečaju USD/JPY, što će novinari sigurno prenijeti.

Kada su u pitanju europske valute, za sada političari i centralni bankari ne komentiraju tečajeve, no aktivnosti centralnih banaka dovele su do značajnog slabljenja pojedinih valuta. U izvješću s prošlotjednog sastanka britanske centralne banke vidi se da kako banka neće žuriti zatezati monetarnu politiku iako stopa inflacije raste, a odluka o Brexitu zasad nije donijela znatnije negativne posljedice.

Europska centralna banka prije nekoliko mjeseci odlučila je produžiti razdoblje u kojem će namjerno kamatne stope držati na najnižim razinama u povijesti, što je srušilo tečaj eura u odnosu na dolar na najnižu razinu u posljednjih petnaestak godina.

Ako Trump zaista uspije znatnije oslabiti dolar i smanjiti trgovinski deficit, mogu se očekivati reakcije ostalih država koje će pokušati nadoknaditi pad izvoza u SAD. Moguće je da će se također odlučiti na mjere koje će dovesti do slabljena valuta, a takva situacija naziva se valutni rat.

Jedna od karakteristika valutnog rata velike su i nagle oscilacije tečaja valuta koje predstavljaju dodatni rizik izvoznicima, ali i dodatne prilike za ostvarivanje profita investitorima na financijskim tržištima.

Budući da je američki dolar još uvijek znatno jači nego što je bio većinu 2016. godine, analitičari Admiral Marketsa smatraju da bi idućih nekoliko mjeseci mogao oslabiti još nekoliko posto. Nakon toga, daljnji smjer kretanja ovisit će o gospodarskim kretanjima, potezima središnjih banaka, ali i izjavama političara.

>> Je li Melania prva dama ili prva Trumpova žrtva?

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
21:24 14.03.2017.

a zasto je cudno da je legitimno voljom vecine americkih gradjana novoizabranom predsjedniku najvaznija drzava kojom predsjeda? Normalno je da Trump pokusava koliko je god to moguce popraviti ogromnu stetu koju je namjerno prouzrocila obamina promuslimanska administracija.

HY
hyperkrat
23:07 09.02.2017.

Nisu niske kamatne stope srušile Euro,Znanstvenice ! Nego EZB pod vodstvom Maria Dragog,koji po nalogu Angele Merkel,stampa ili ti printa svaki mjesec po 80 milijardi Eura svježeg novca,jer privreda nemože da pokrije troškove :administracije,izbjeglica u europi,i rat u Siriji!Tako daa onaj ko danas ima ustedjenih npr 10 000 eura za 4-5godina će za te moć kupit recimo jedan dobar bicikl ili ti 200kg kave ili npr dva dobra tepiha! ja imam 44 godine i sjećam se dobro da smo i mi imali isti takav scenario u bivšoj Jugi tamo negdje iza 1988-89god !!! Tako je danas u EU gdje se vise proizvodi novčanica nego toalet papira !!!! pozdrav i memorisite ovaj komentar !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije