Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurostat

Po nezaposlenosti na selu od nas gori samo Bugari

selo
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/2
01.06.2016.
u 06:51

Siromaštvo prijeti 22,8 posto stanovnika u hrvatskim gradovima, a čak 34,9 posto u ruralnim područjima Republike Hrvatske

Bugarska je na čelu zemalja EU kojima prijete siromaštvo i socijalna isključenost i u gradovima i u ruralnim područjima, pokazuje izvješće Eurostata. U toj kategoriji Hrvatska i ne stoji loše u odnosu na ostale zemlje EU, ali nam je izraženija prijetnja siromaštva u ruralnim područjima. Najveći je takav rizik u gradovima, osim u Bugarskoj, i u Grčkoj, Belgiji, Austriji, Rumunjskoj i Italiji.

Najmanji je rizik od siromaštva i socijalne isključenosti u gradovima Češke, Slovačke, Luksemburga i Finske. U sedam zemalja veći je rizik od siromaštva u gradovima nego u ruralnim područjima – Austriji, Danskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj i Nizozemskoj.

Najveća je prijetnja siromaštva u ruralnim područjima nakon Bugarske i u Rumunjskoj, Grčkoj i Letoniji, a najmanja u Austriji, Nizozemskoj i Luksemburgu.

Prema podacima od prošle godine 41 posto stanovništva EU između 20 i 64 godine bili su stanovnici velikih gradova. Više od polovice stanovnika u Velikoj Britaniji i Cipru živi u gradovima. Nasuprot njima, u Slovačkoj, Sloveniji i Luksemburgu tek oko 20 posto stanovništva živi u velikim gradovima.

U Hrvatskoj je gotovo izjednačen omjer broja stanovnika u gradovima i mjestima, a nešto više ljudi živi na ruralnim područjima. I omjer zaposlenih osoba je podjednak, ali je za oko šest postotnih bodova veća zaposlenost u velikim gradovima u odnosu na broj zaposlenih u ruralnim područjima. U tom smo rangu, stopi zaposlenosti u ruralnim područjima, na začelju u EU, odmah iza Bugarske, dok je najveća u Njemačkoj i Švedskoj. Najveću stopu zaposlenosti imaju gradovi u Švedskoj i Velikoj Britaniji, a najmanju gradovi u Grčkoj i Belgiji.

Foto: VLm

Komentara 3

HA
hambanbo
08:03 01.06.2016.

I kako ostati u Hrvatskoj kad onaj sugavi ljigavac Milanovic ode,a dodje bezobrazno pogani lopov Karamarko...uzas,dvije nistarije

I0
ivica_01
07:45 01.06.2016.

bratko bratko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije