Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INVESTICIJE U TURIZMU

Ove godine otvara se 50 novih hotela!

22.09.2016., Zadar -  U zgradi nekadasnje tvornice organizirana je prezentacija projekta Maraska. Projekt ukljucuje izgradnju hotela te rezidencijalnog i komercijalnog dijela. Prezentaciji je nazodio ministar turizma Anton Kliman. Investitor je turska Dog
23.01.2017.
u 08:00

Javni i privatni sektor ulažu 800 milijuna eura, u čemu prednjače najveći hotelijeri Valamar, Maistra i Dogus grupa

Glavni argument protiv višeg PDV-a ugostiteljstvu turističkoj je industriji bilo da će zaustaviti investicije. To se, barem u 2017. neće dogoditi. Turističke kompanije, pokazala je anketa Ministarstva turizma, tijekom ove godine planiraju investirati najmanje 511 milijuna eura, čak 135 milijuna više nego lani, a županije, gradovi i općine oko 300 milijuna eura. Ukupne se investicije u turizmu, privatnog i javnog sektora ove godine tako penju na 800 mil. eura.

Najveći najviše i ulažu

Ovogodišnji investicijski ciklus hrvatskom će turizmu tako donijeti mnogo novih, uređenih šetnica, plaža, biciklističkih staza... i pedesetak novih ili potpuno rekonstruiranih hotela najviše kategorije. Luksuz se traži, hoteli visoke kategorije u prosjeku su 20% dulje puni od onih s nižom kategorijom. U Ministarstvu turizma napominju kako bi investicija moglo biti i više nego pokazuje anketa.

– Porast investicija iz godine u godinu govori o tome da je Hrvatska atraktivna zemlja i za turističke dolaske i za ulaganja. Izgradnja je usmjerena ponajviše na hotelske kapacitete više i srednje kategorije te na obogaćivanje doživljajne ponude u kampovima. U ovoj anketi nisu obrađene i strateške investicije kao ni hoteli koji su prijavljeni na neki od javnih poziva raspisanih za financiranje iz EU. Definitivno možemo biti zadovoljni tempom investiranja u turistički sektor, a rješavanjem pitanja turističkog zemljišta osigurat ćemo i novi investicijski zamah u kampovima i u dodatne atrakcije i sadržaje – ocjenjuje ministar turizma Gari Cappelli.

Očekivano, veličinom investicija prednjače najveći poput Valamara, Maistre ili Dogus grupe. Gradi se i preuređuje duž obale. Zadarski Falkensteiner, primjerice, ulaže u hotele Punat 15 milijuna eura, a u Borik dodatnih 8 milijuna eura. Pulski Arenaturist priprema ulaganja u vrijednosti koji premašuje 12 milijuna eura. Biogradska Ilirija u dizanje kvalitete svojih objekata planira uložiti oko 4 milijuna eura. Najavljeno je i više investicija u Dubrovniku, gdje se planira proširenje kapaciteta i novi sadržaji u hotelu More, a ulaže se i u hotel u Importanne Resortu te hotele Plat i dubrovački Excelsior. Jadran Crikvenica planira rekonstrukciju hotela Esplanade i dizanje kategorije na četiri zvjezdice, adaptaciju stare zgrade hotela Slaven na tri zvjezdice, brendiranje hotela Katarina u lječilišni te nastavak uređenja hotela Omorika.

Najavljen je i veliki investicijski zamah na splitskom području. U Splitu se gradi veliki poslovno-turistički kompleks, Bačvice će dobiti novi boutique hotel, u Makarskoj niče resort vrijedan 30 mil. eura, jedan hotel se gradi i u Solinu, kao i u Kaštelima, na mjestu nekadašnjeg odmarališta Hrvatskih željeznica.

U Milni se rekonstruira postojeći hotel Milna na četiri zvjezdice. Podgorski Medora širi sadržaje i proširuje kapacitete.

Sve više ambicija i na kopnu

Mjesto Duće dobit će vrhunski hotel s 97 soba, a Bluesun u Tučepima gradi Hotel Jadran na mjestu starog objekta. Investicije najavljuju i u Sunčanom Hvaru, Karisma hoteli, Hoteli Medena, Hotel Berulia, u Brelima... Hotelsko-turistička poduzeća Orebić i Korčula najavljuju, pak, investicije od 10 mil. eura. Ne spava se ni na kontinentu, koji iskazuje sve više turističkih ambicija.

U Velikoj Gorici u planu je adaptacija hotela Royal Airport te izgradnja hotela Garden Hill. U Pakracu se planira otvorenje obnovljenog hotela Pakrac, te rekonstrukcija i revitalizacija povijesnih građevina Kursalon, Wandelbahn, a najavljena je i obnova perivoja u Lipiku. U Termama Sveti Martin renovirat će apartmansko naselje Regina. U Krapinskim Toplicama spremni su na izgradnju novog hotela s četiri zvjezdice te za rekonstrukciju Hotela Villa Magdalena. Terme Stubaki obnavljaju hotel Matija Gubec, a počinje i izgradnja novog hotelijersko-turističkog centra. U Termama Jezerčica izgradit će dodatnih 66 soba i novi vanjski bazen. U Hotelu SE-MI u Velikom Trgovišću planiraju izgraditi depadansu hotela s 30 soba, wellnessom, salom za sastanke te Zagorski podrum, kao i bazen i konferencijsku salu.

>> Hrvatska među najnagrađivanijim zemljama prema ocjenama putnika

Komentara 5

TO
tonkica
08:56 23.01.2017.

krasno je sto nam se obala pretvara u Tursku i Spanjolsku...

DU
Deleted user
10:08 23.01.2017.

ta grdjevinska kultura se ne uklapa na jadran ,to su djamije a ne hoteli

GL
glupost
12:29 23.01.2017.

Po mojemu treba samo 10 hotela, ali sa apartmanima za cijelu godinu za strane osobe u penziji, sa klinikom u svakome hotelu, kirurgija/kardiologija i vrhunska skrb za bolesne, klinika za rezanje nosova i usiju, (Schönheitsklinik) sve terapije i to citavu godinu otvoreno, a ko ce puniti te hotele ako nam sezona traje 2-3 mjeseca. Hoteli za strane penzionere za kupiti apartman ili iznajmiti za citavu godinu, to je biznes, a ne kratka sezona....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije