Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
okrugli stol

Osijek pomaže energetsku obnovu kuća

okrugli stol Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
22.05.2015.
u 12:03

U FZOEU dnevno dolazi oko 120 zahtjeva za obnovu

Treći okrugli stol o energetskoj obnovi obiteljskih kuća koji organiziraju Večernji list i Zelena zona Zagrebačke banke održan je jučer u Osijeku. Brojni građani iz prve su ruke od Nikole Blažekovića iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost mogli čuti kako je u tri tjedna, koliko je prošlo od poziva za subvencije, zainteresiranost za obnovu obiteljskih kuća izuzetno velika.

– Dnevno nam dolazi oko 120 zahtjeva i trudimo se obraditi ih što više kako bi građani što prije mogli početi s obnovom – objasnio je Nikola Blažeković.

U Osijeku, koji su predstavljali zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš i pročelnica Ljiljana Belajdžić, istaknuli su da pozdravljaju incijativu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te napomenuli da će se grad, kao i prijašnjih godina, aktivno uključiti u projekt.

Uloga certifikatora

Ponovo je bilo riječi o energetskim certifikatorima, koji su ključni pri ispunjavanju zahtjeva i, u konačnici, dobivanja sredstava.

– Upravo će certifikatori propisati i građanima predložiti mjere za koje bi trebali tražiti subvencije. A kako je riječ o najvišim subvencijama svakako bi ih bilo šteta propustiti – istaknula je Irena Križ iz Ministarstva graditeljstva te dodala kako je ove godine pozivom dopušteno odobravanje novca za toplinsku izolaciju i onim kućama koje nemaju fasadu.Budući da Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sredstva isplaćuje nakon završetka radova, rješenje za građane koji nemaju vlastitih sredstava ponudila je Zagrebačka banka u obliku zelenih kredita.

Traženi kunski krediti

– Najtraženiji su kunski krediti, s kamatnom stopom od 4,89 posto za koje nije potrebno založiti nekretninu i čiji je anuitet u pravilu manji nego što su bili računi prije obnove. Banka u slučaju energetske obnove može kreditom financirati dio troškova obnove, dok drugi dio građani pokrivaju novcem Fonda ili je moguće kreditom financirati cjelokupni trošak radova pa se novac dobiven od Fonda može uplatiti na kreditnu partiju te time smanjiti glavnicu – istaknuo je direktor za individualne klijente Zagrebačke banke u Osijeku Hrvoje Jurković.

Podsjetimo, akcija obnove obiteljskih kuća planirana je do 2020., a ove godine trebala se subvencionirati obnova 10 tisuća obiteljskih kuća. Sljedeći okrugli stol održat će se u Arsenalu u Zadru 28. svibnja s početkom u 11 sati.

>> Već više od tisuću pitanja o energetskoj obnovi kuća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije