Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol VL-a i PwC-a

Političari optimistični u procjenama da bi sakrili pravo stanje

okugli stol
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
29.10.2014.
u 16:45

Odstupanja projekcija BDP-a od stvarnih kretanja stalno su velika

BDP između želja i grube stvarnosti bila je tema okruglog stola u organizaciji Večernjeg lista i Pricewaterhouse Coopersa (PwC) na kojem su makroekonomski analitičari i stručnjaci pokušali odgovoriti zašto projekcije BDP-a uvijek imaju odstupanja od ostvarenog rasta.

Politički utjecaj

PwC je izradio kratku povijest razlike između ekonomskih projekcija hrvatskog BDP-a i stvarnog kretanja, koja pokazuje velika odstupanja.

– Ako se projicira veći rast od stvarnog, to znači i plan većih prihoda, a kada se to ne dogodi, mora se provesti rebalans. Treba vidjet ima li u tim projekcijama i političkog utjecaja – rekao je Zgombić. Da postoji utjecaj politike, potvrdio je savjetnik guvernera HNB-a Ante Žigman koji je svojedobno iz komercijalne banke došao u Ministarstvo financija.

 – Ja sam 2004. godine došao s gomilom ekonometrijskih modela raditi projekciju BDP-a koja je ispala negativna, što se ministru nije svidjelo. Zato s puno razumijevanja gledam na kolege u Vladi koji imaju ugrađeni psihološki i politički utjecaj u cilju pokazivanja bolje slike. Struka to ne podnosi i želi točne projekcije – kazao je Žigman.

Bivša ministrica financija Martina Dalić drži da ne treba miješati one koji rade projekcije s onima koji ih koriste, jer to često rade u političke svrhe, pa sakrivaju stvarno stanje ili skreću pozornost s bitnog, a to je kvaliteta ekonomske politike.

Porezna neizvjesnost

– Što će biti 2016. ili 1017., ne ovisi o procjenama, iako i one govore da su male šanse za isplivamo u pozitivan teritorij i to zato što mjere ekonomske politike nisu dovoljno jake da daju rezultat – rekla je Dalić. 

Najtočnijem analitičaru Hrvoju Stojiću iz HAAB-a najveće probleme pri prognozama radi izostanak obećanih državnih investicija te neizvjesnost oko promjena porezne politike koja utječe na privatne ulagače.

– U ovoj godini imali smo treću poreznu izmjenu, a to je neizvjesnost za ulagače – rekao je.

>>Martina Dalić: Evo zašto sam otišla iz HDZ-a

>>Eurostat: Hrvatski javni dug iznosi 252,7 milijardi kuna

Komentara 2

OB
Objektivno...
18:28 29.10.2014.

Branitelji bi trebali otići pred Vladu RH da im zabrane da se više zadužuju za te silne milijarde eura. Ko će to vratiti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije