Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promoviran temeljan stručni inženjerski priručnik

Održavanje i gospodarenje imovinom

Održavanje i gospodarenje imovinom
PR FOTO
17.10.2016.
u 11:24

Kao što iz temelja mijenjaju naše živote, nove tehnologije mijenjaju i svijet održavanja tehničkih sustava, bilo da se radi o pojedinim strojevima ili pak o industrijskim postrojenjima, kao što su rafinerije ili naftne platforme. S jedne se strane usavršavaju tehnološke komponente koje su subjekti održavanja, a s druge informacijsko-komunikacijske tehnologije koje omogućuju nove načine upravljanja održavanjem. Korektivna održavanja (održavanje po kvaru) postaju izuzetak i nužno zlo, a tehnologije preventivnog održavanja i gospodarenja tehničkim sustavima tijekom njihova životog vijeka ubrzano se razvijaju. Tako održavanje prestaje biti mjesto troška, a postaje mjesto planiranja investicija i povećanja produktivnosti.

Kapitalna tehnička znanja

U svjetlu novih tehnologija i pristupa održavanju, pozornost stručne javnosti privukao je tehnički priručnik Održavanje i gospodarenje imovinom u izdanju Hrvatskoga društva održavatelja (HDO), člana Hrvatskog inženjerskog saveza. HDO je u suradnji s eminentnim stručnjacima (autori Tomislav Turk, Damir Buzov, Drago Frković, Marin Lovrović, Damir Škrinjar, Branimir Preprotić i Krešimir Brandt) izradio kapitalan priručnik s kompleksnog područja održavanja, upravljanja tehničkim sustavima i infrastrukturom te gospodarenja imovinom.

- Priručnik je plod višegodišnjega rada hrvatskih održavatelja, menadžera, eksperata, inženjera i doktora znanosti s dugogodišnjim iskustvom u industrijskim pogonima. Oni su pod okriljem strukovnog društva napisali priručnik koji će rado koristiti svaki održavatelj, menadžer s područja održavanja i gospodarenja imovinom, kao i studenti tehničkih fakulteta – kaže nam predsjednik HDO-a i glavni urednik knjige, dipl. ing. Drago Frković.

- Upotpunjen suvremenom metodikom, grafikonima i primjerima radnih procesa iz prakse – nastavlja Frković - priručnik je strukturiran sukladno potrebnim znanjima koje menadžer održavanja treba posjedovati, a koje je definirala krovna udruga održavatelja industrijskih postrojenja, EFNMS - European Federation of National Maintenance Society. Zahvaljujući tim kriterijima priručnik će služiti i kao udžbenik za tečaj te polaganje ispita i stjecanja certifikata Europski stručnjak upravljanja održavanjem EFNMS-a, koja postaje neophodan na europskom tržištu rada i sudjelovanje tvrtki na međunarodnim tenderima.

Naime, kompleksna struka održavanja okuplja tehničare i inženjere s područja strojarstva, elektrotehnike, tehnologije, prometnih znanosti i ekonomiste, menadžere različitih profila proizašle iz različitih sredina, škola i fakulteta. Kakve su njihove kompeticije pa i kompetencije uslužnih tvrtki? – pitanje je s kojim se susreću poslodavci i tražitelji outsourcing usluga na svjetskom tržištu usluga i rada. Na to je pitanje odgovor dala europska krovna udruga EFNMS propisavši znanja i kompetencije koje mora imati kvalificirani održavatelj. Iz kataloga znanja proizašao je stručni tečaj s certifikacijskim ispitom koji ima značenje u cijelome svijetu.

Hrvatska na ovome području drži korak s Europom pa je HDO svoj kapitalni priručnik uskladio s EFNMS-ovim kriterijima i uz pomoć stručnjaka postavio temelje hrvatskoga tečaja i certifikacije.

Certifikacija Europskog stručnjaka upravljanja održavanjem

- Jedna od uloga HDO-a je pridonositi jačanju konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva te komunalnih usluga na području RH – pridodaje dipl. ing. Frković. - Dodatnom izobrazbom i certificiranjem Europskog stručnjaka upravljanja održavanjem udruga želi doprinijeti poslovnoj kvaliteti. Prvi seminar počet će u siječnju 2017. Posvećen je temeljnim znanjima s područja održavanje kao i novim konceptima i tehnologijama u informacijskim sustavima održavanja i fokusirat će se na integraciju sustava kroz uslužno usmjerenu arhitekturu (SOA –Service oriented architecture), mobilne uređaje i sveprisutno računarstvo te poslovno odlučivanje u održavanju kroz poslovnu inteligenciju, upravljanje radnom uspješnošću i ključne čimbenike uspješnosti (KPI).

Ciljana skupina projekta su stručnjaci održavanja i proizvodnje, voditelji i koordinatori održavanja, rukovoditelji, tehničko osoblje tvrtke, projektanti te ostali koji se smatraju dijelom svijeta upravljanja održavanjem. Izobrazba se sastoji od predavanja, vježbi i seminara, a temelj presjeka znanja zaokružen je u priručniku Održavanje i gospodarenje imovinom koji je promoviran sredinom svibnja u Šibeniku na godišnjem savjetovanju održavatelja, a jesenas u prostorijama HDO-a u Zagrebu. (K. B.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije