Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZIMMER FREI

Od 600 eura za tjedan odmora iznajmljivaču ostane samo 360

Ante Boziković
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
19.09.2014.
u 18:57

S turoperatorima sezona je dulja, ali ispadne da mjesec dana radite samo za partnera, kažu iznajmljivači

Zaradu od kuće s bazenom i četiri apartmana u malom mjestu u središnjoj Istri vlasnici već godinama praktički dijele s organizatorom putovanja. Računica je za domaćine porazna. Od 600 eura, koliko veliki, etablirani svjetski turoperator u špici naplati za tjedan dana odmora u njihovu apartmanu s pet ležajeva, domaćini vide samo 360 eura.

– Veliki turoperatori uzimaju 35 do čak 45 posto od cijene. Istina, s njima smo koliko-toliko sigurni da nećemo biti prazni i da će sezona biti koji tjedan dulja, ali konačna računica nije baš previše u našu korist. Radi toga smo ove sezone pokušali jedan apartman puniti sami. Ispalo je da veće razlike nema i razmišljamo da dogodine pokušamo sami sa sva četiri apartmana – kaže mlada istarska iznajmljivačica.

Skupa suradnja sa svjetskim turoperatorskim imenima specijaliziranima za privatni smještaj zna i turiste dovesti u zabludu. Kad strani turoperator na neto cijenu dogradi zaradu, gost se na ljetovanju suoči s time da je u susjedstvu sličan apartman jeftiniji za nekoliko desetaka eura. Neke su jadranske vile s bazenom radi toga bile prazne i u samoj špici. Moćni turoperatori, sa stotinama tisuća kreveta diljem svijeta i jakim globalnim marketingom, u Hrvatskoj na sličan način rade više desetljeća. U potrazi za isplativijom poslovnom suradnjom mnogi iznajmljivači okrenuli su se “običnim” agencijama i masovno buking portalima. Takva je suradnja znatno povoljnija i na nju obično odlazi 10 do 15 posto cijene.

– Samostalno radi možda desetak posto privatnih iznajmljivača. Cijena je kratka sezona i popunjenost od samo 40 do 50 dana. S agencijama i portalima sezona se produlji na 60 dana, a sa specijaliziranim turoperatorima ponekad i dvostruko dulje. No, uz proviziju od 40 posto, ispadne da mjesec dana radite samo za partnera – kaže Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja.

– Uz globalne turoperatore ide i određena sigurnost, ali to sigurno nije najsretnija kombinacija za naše iznajmljivače.

Rješenje bi mogla biti jedinstvena burza smještaja ili, kako je zovu, banka kreveta. Kompletna ponuda smještaja bila bi tada dostupna online, ažurirala bi se svakodnevno, a objedinjena ponuda promijenila bi i pregovaračke pozicije hrvatske strane. Informacijski sustav za prijavu i odjavu turista, koji uvodi Hrvatska turistička zajednica, mogao bi biti polazište. Slaže se i direktor HTZ-a Ratomir Ivičić:

– Naš bi sustav mogao poslužiti kao baza podataka. Ideja je dobra i spremni smo je podržati.

Komentara 20

Avatar mihic
mihic
19:15 19.09.2014.

vau problema, gospodo nitko vas ne tjera da sa njima radite. sami si odradite marketing pa gustajte. ovo je bas za u novine kao socijalni problem

UM
Umjereni
19:14 19.09.2014.

Mlada istarska iznajmljivačica, ako vam ne odgovaraju turoperatori, onda se ostamostalite, napravite atraktivnu web stranicu i budite dobri domačin. Ili igrajte na sigurno, prepustite sav posao turoperatorima, prekrižite ruke i noge u svojoj fotelji i pomirite se s manjom cijenom. Što bi vi? Novce, a da turisti dolaze sami od sebe. Svašta.

XA
xanto
20:33 19.09.2014.

Nije problem u novcima nego je stvar u tome da većina iznajmljivača ima i kredite najčešće za te objekte koje iznajmljuju jer su kod susjeda vidjeli da on ima turiste pa su i oni pošto poto htjeli u to ući ne razmišljajući da to treba i vračati i da možda turista i neće biti uvijek biti pa onda rade majmune i sluge od sebe oko tih turista samo da se vrate kod njih i drugu godinu. Znam ih dosta koji se češu da li će ostati za plaćati kredit kad prođe 15.09...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije