Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMATE OSTALE ISTE

Draghi: ESB će kupovati 60 milijardi eura obveznica mjesečno

Mario Draghi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
22.01.2015.
u 14:44

Draghi je objasnio kako će današnje mjere smanjiti srednje do dugoročna očekivanja inflacije

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi danas je održao konferenciju za medije na kojoj je obznanio odluku o masovnoj kupnji državnih obveznica prezaduženih zemalja eurozone.

Vijeće je odlučilo pokrenuti prošireni program kupnje obveznica u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno, a kupnja koja kreće u ožujku 2015. trebala bi trajati do kraja rujna 2016.

Draghi je objasnio kako će današnje mjere smanjiti srednje do dugoročna očekivanja inflacije.

– Monetarna politika može stvoriti bazu za rast, ali da rast krene trebate ulaganja, za ulaganja trebate pouzdanje, za pouzdanje trebate strukturalne reforme – rekao je Draghi. Dodao je da su potrebna djela vlada i Europske komisije.

Odmah nakon objave, euro je prema dolaru potonuo na najnižu razinu u proteklih 11 godina.

 – Odluka je nadmašila očekivanja u pogledu veličine i trajanja – rekao je Neil Jones, voditelj prodaje hedge fondova za Mizuho Bank Ltd. u Londonu.

– Današnje mjere će zadržati pritisak na vrijednost eura – kazao je.

ESB je u kratkom današnjem priopćenju izvijestio kako kamate za operacije glavnog refinanciranja, marginalnu mogućnost posuđivanja i mogućnost depozita ostaju nepromijenjene te kako će Draghi na konferenciji pričati o "daljnjim mjerama monetarne politike".

>> Bude li Mario Draghi tiskao eure, franak bi mogao letjeti u nebo

>> ESB pred svojom najvažnijom odlukom

Komentara 50

MA
mar86
15:14 22.01.2015.

Europa klizi prema krizi i konačnom raspadu

DU
Deleted user
16:27 22.01.2015.

Mi zamrzavamo franak, poljaci tvrde da bi bila katastrofa zamrznuti franak. Vujčić drži euro, Draghi pušta klizanje eura. Ponekad mi se čini da ekonomija nije nikakva znanost.

OB
ObrenM
15:09 22.01.2015.

Sto smo dobro dobili od Europe,a koliko izgubili.Profitirali su samo oni koji su se zdusno borili za ulazak u para tvorevinu kojoj nema opstanka.Totalno su nas upropastili,a zato ubiru mjesecno desetak prosjecnih hrvatskih placa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije