Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
crne prognoze

Očekuje nas rebalans u rujnu, ni turizam ne može pomoći

Zrinka Živković Matijević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
23.07.2014.
u 10:45

Deficit države u svibnju iznosio je 9,9 milijardi kuna pa analitičari predviđaju da će do kraja godine skočiti na 16 milijardi kuna

Pad BDP-a i nastavak krize, kao i dostupni podaci o prihodima i rashodima proračuna središnje države naveli su analitičare Raiffeisen banke na zaključak da Hrvatsku i Vladu u rujnu očekuje novi rebalans proračuna.

U posljednjoj kvartalnoj analizi analitičari RBA ističu da ostaju pri procjeni da će manjak opće države iznositi 4,8 posto BDP-a, odnosno 16 milijardi kuna. Time će se premašiti plan deficita, a Hrvatska će automatski doći pod povećalo Europske komisije. S crnom prognozom slažu se i drugi makroekonomisti koji strahuju da je proračun u opasnosti te da su rupe prevelike da bi ih pokrpala turistička potrošnja.

Poznato je da se u pet mjeseci ove godine prikupilo 1,2 milijarde kuna PDV-a manje nego lani, trošarinama se ublažio taj pad jer su donijele oko 700 milijuna kuna više, a nešto su rasli i prihodi od socijalnih doprinosa. Izazov je obuzdavanje rashoda koji su u pet mjeseci skočili za 3 posto ili 1,6 milijardu kuna na godišnjoj razini. Rasle su stavke za članarinu u proračun Europske unije, socijalne naknade i kamate, koje su sve veći uteg javnim financijama. Eksplozija javnog duga u prvom tromjesečju godine ne pomaže ukrotiti te rashode. Kad se podvuče crta, ostaje podatak o 43,1 milijardu kuna prihoda i 53 milijarde kuna rashoda, odnosno 9,9 milijardi kuna deficita. Uz prognozu rebalansa analitičari RBA očekuju i nastavak krize pa tvrde da će BDP u 2014. godini pasti 0,8 posto.

– Dostupni podaci za drugo tromjesečje upućuju na slabljenje pozitivnog trenda – poruka je analitičara koji ni u turističkoj sezoni ni u padu nezaposlenosti ne vide priliku za rast gospodarstva na godišnjoj razini. Iako se nadaju daljnjem rastu izvoza i da će turistička sezona ublažiti negativne utjecaje s tržišta rada, drže da će potreba države da se dodatno prilagodi uvjetima dovesti do negativnih učinaka. Naime, država će rebalans morati usmjeriti na pad rashoda, što će utjecati na potrošnju. Investicije će dodatno padati i zbog činjenice da će država morati rezati rashode.

Loša vijest iz ove crne prognoze jest i što analitičari uskoro očekuju rast cijene zaduživanja za Hrvatsku i vrlo skroman rast u iduće dvije godine koji bi se trebao zadržati na razini do 2 posto godišnje, što ponovno nije dovoljno za rast zaposlenosti, a time ni za bitniji rast potrošnje na malo. Stoga analitičari pozivaju na strukturne reforme koje jedine mogu zaokrenuti trend.

Komentara 4

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:16 24.07.2014.

na putu prema dole...

CV
cvijece
09:17 24.07.2014.

Tužan izraz ove gospođe govori više od 1000 riječi.

CH
chemica
01:15 25.07.2014.

HDZ zna, a vidimo da "zna" i SDP. Jedni znaju samo krasti, a drugi su pak toliko nesposobni da ne znaju čak ni krasti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije