Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU

Damir Novinić: Nagrada u Dubaiju povećala je interes ulagača s istoka

25.03.2013., Zagreb - Damir Novinic, ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost. Photo: Daniel Kasap/PIXSELL
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
12.04.2015.
u 00:30

Najveće je zanimanje za investiranje u turizam

Agencija za investicije i konkurentnost drugu godinu zaredom na jednom od najvećih investicijskih konferencija u Dubaiju dobila je nagradu za najbolji investicijski projekt u istočnoj Europi – novi putnički terminal Zračne luke Zagreb. Čelnik AIK-a Damir Novinić kaže da već dulje surađuju s tvrtkom Bouygues i da im je priznanje donijelo dodatni interes potencijalnih ulagača s Bliskog istoka.

Tržište se oporavlja

Drugu godinu zaredom primate nagradu. Na čemu se temeljila suradnja u vezi s projektom ZLZ-a?

Nagrađeni projekt samo je jedan u nizu projekata na kojima Agencija aktivno radi s tvrtkom Bouygues s obzirom na to da smo od prvog službenog posjeta 2012. samoj središnjici te tvrtke u konstantnoj komunikaciji vezanoj uz mogućnosti ulaganja u RH. Trenutačno je Bouygues u Hrvatskoj aktivan na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona, a tvrtka se u konzorciju javila na natječaj za koncesiju na području luke Gruž.

Kakva je reakcija bila nazočnih u Dubaiju – je li možda nagrada bila signal da smo dobra destinacija za ulaganje?

Reakcije su bile pozitivne i potencijalni investitori s Bliskog istoka nas itekako razmatraju kao investicijsku destinaciju. U užoj konkurenciji su, naime, bile i zemlje koje su tradicionalno prepoznate kao atraktivne investicijske destinacije te koje bilježe znatna FDI ulaganja. Tim više je naš uspjeh veći. Investicijski projekt izgradnje novog putničkog terminala Međunarodne Zračne luke Zagreb značajan je projekt koji će Zagrebu, ali i cijeloj zemlji omogućiti da potpuno iskoristi svoj potencijal i postane značajno čvorište zračnog prometa u ovom dijelu Europe.

I koji je vaš odgovor bio potencijalnim ulagačima – što im se može ponuditi?

Ono što smo mogli primijetiti jest da investitore iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, ali i cijelog Bliskog istoka najviše zanimaju investicije u turizam, a tu im itekako imamo što ponuditi. Što se tiče javnih projekata, trenutačno je svakako najatraktivniji projekt Kupari, a osim njega, Hrvatska raspolaže znatnim brojem investicija koje traže strateškog partnera, ali i nudi mogućnost izgradnje potpuno novih turističkih objekata. Agencija u suradnji s partnerskim institucijama redovito priprema i Katalog investicijskih mogućnosti u kojem se nalaze javni i privatni projekti. Možemo izdvojiti i dva razvojno atraktivna turistička društva poput hotela Makarska i Imperial koji su u postupku pronalaska strateškog partnera.

Oporavlja li se tržište i ulaganje? I je li ono u regiji veće nego kod nas?

Tržište se svakako oporavlja, međutim, to nije nešto u čemu se rezultati mogu vidjeti preko noći. Investicijski ciklusi ponovno su aktivirani i mi očekujemo pozitivne rezultate. Što se tiče zemalja u regiji, mislim da je i tamo situacija podjednaka kao i u Hrvatskoj, međutim, ne bih se složio s činjenicom da u susjedstvu ima više investicija. Naši susjedi to samo aktivnije komuniciraju u medijima, što automatski stvara sliku o više investicija. Iz iskustva i službene statistike znam da to nije tako.

Do 18.000 radnih mjesta

Na koliko projekata radite i zašto se ulaže najviše u poslovnim zonama?

Trenutačno u portfelju AIK-a imamo aktivno 117 investicijskih projekata u različitim fazama realizacije, ukupne vrijednosti više od 7 milijardi eura, a koji će nakon realizacije otvoriti više od 18 tisuća novih radnih mjesta. Stavio bih naglasak na znatne investicijske cikluse farmaceutskih kompanija te investicija u sektoru proizvodnje autodijelova i turizam. Poslovne zone atraktivne su zbog nekoliko ključnih faktora, kao što su: riješeni imovinskopravni odnosi, vrlo povoljna cijena zemljišta te potpuna infrastrukturna opremljenost, što omogućava izdavanje građevinskih dozvola u rekordnom roku. Primjerice, tvrtke Wollsdorf i PressGlass građevinsku dozvolu dobile su za 1 dan, a CWS Boco za 8 dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije