Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh hrvatske tehnologije

Novi Končarov transformator ovjenčan zlatnom medaljom

Trafostanica
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
31.10.2013.
u 20:15

Stručnjaci zagrebačke tvrtke konstruirali su inovativni naponski transformator s otvorenom jezgrom, superiornih tehničkih i tehnoloških odlika

I ovogodišnji nastup zagrebačkog Končara na nedavno održanom Sajmu inovacija ARCA urodio je plodom te je tvrtka nagrađena Zlatnom medaljom za svoj inovativni energetski naponski transformator s otvorenom jezgrom. Inače, Končar je jedan od vodećih europskih proizvođača transformatora, a kako objašnjava Boris Bojanić, član uprave i tehnički direktor Končar – Mjernih transformatora, novi tvrtkin model donosi niz tehničkih i tehnoloških prednosti u odnosu na rješenja konkurencije. Te prednosti u konačnici vode k sigurnijem pogonu i većoj raspoloživosti uređaja.

– Konkretno, energetski naponski transformatori velike snage s otvorenom jezgrom imuni su na ferorezonanciju, pojavu koja može dovesti do ozbiljnijeg kvara, također imaju i viši stupanj otpornosti na rasprsnuće te su otporni i na prenapone različitih frekvencija. Svi ti čimbenici pridonose glavnoj filozofiji ovog proizvoda, a to je „postavi i zaboravi". Ista filozofija prisutna je kod svih mjernih transformatora – kaže Bojanić.

Novi Končarov model transformatora rezultat je višegodišnjeg razvojnog ciklusa. Njegov dizajn naslanja se na naponski induktivni transformator, a prvi iskorak postignut je 2011. kad su projektirani najveći uređaji tog tipa. Končarovim stručnjacima bilo je potrebno mnogo vremena kako bi se provela potrebna istraživanja i proračuni te omogućilo drastično povećanje snage za naponski transformator.

– U razvoj je uključeno više specijalista. Cijeli lanac počinje u projektnom uredu, koji određuje električki dizajn proizvoda, a nastavlja se u odjelima konstrukcije i tehnologije, koji razrađuju detalje proizvodnog procesa transformatora – objašnjava Bojanić.

Novi Končarov model transformatora već je prisutan na tržištu, isporučeni su naručiteljima iz Australije, Estonije i Kanade. Najviše se koriste kao sekundarni transformatori koji služe za pomoćno napajanje elemenata i opreme visokonaponskih postrojenja, posebice tamo gdje distribucijska mreža nije prisutna, no u Končaru smatraju da postoji i velika mogućnost njihove primjene za ekonomična napajanja manjih mjesta u blizini dalekovoda visokog napona. U konačnici, i ovaj će model služiti kao osnova za daljnje proizvode, posebno s obzirom na činjenicu da je riječ o uređajima koji se rade u malim serijama.

– To znači da je svaki transformator skrojen točno prema željama, zahtjevima i specifikacijama naših kupaca, tako da se nove varijante i inačice događaju „svakodnevno". Stalno se radi i na evoluciji rješenja unutar samog transformatora – kaže Bojanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije