Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'krhak oporavak'

EK: Rast prenizak da bi se potaknulo zapošljavanje; Grčić: Vjeruju da izlazimo iz recesije

Branko Grčić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
05.05.2015.
u 13:35

U odnosu na raniju ekonomsku prognozu, Komisija je popravila hrvatske izglede za rast, no samo za 0,1 postotni bod

Po novoj proljetnoj ekonomskoj prognozi Europske komisije, Hrvatska će u 2015. imati rast BDP-a od 0,3 posto, što znači da nakon šest godina recesije zaista ulazi u gospodarski oporavak. No, oporavak će biti vrlo krhak i oslanja se isključivo na vanjsku potražnju.

- Gospodarski rast u Hrvatskoj bit će prenizak da bi potaknuo znatniji porast u zapošljavanju - rekao je europski povjerenik Pierre Moscovici na predstavljanju ekonomskih prognoza danas u Bruxellesu.

U odnosu na raniju ekonomsku prognozu, Komisija je popravila hrvatske izglede za rast, no samo za 0,1 postotni bod (u veljači je za 2015. prognozirala Hrvatskoj rast od 0,2 posto BDP-a), i to je učinila zbog poboljšanih izgleda gospodarskog rasta u zemljama koje su tradicionalni trgovinski partneri Hrvatske. Hrvatski izvoz, koji je u 2014. rastao za visokih 6 posto, oporavlja se zbog gospodarskog oporavka stranih trgovinskih partnera. Unutarnja potražnja u Hrvatskoj još se nije oporavila do te mjere da stvara gospodarski rast sama po sebi, zaključuju stručnjaci Komisije.

Investicije će se dodatno smanjiti za 1,8 posto, predviđa Komisija, djelomično i zbog toga što vlada planira povući dobit iz poduzeća u vlasništvu države. Investicije koči i niska apsorpcija novca iz fondova EU koji Hrvatskoj stoje na raspolaganju, ali koji se očito po mišljenju Komisije neće ni u 2015. znatnije trošiti.

Tek u 2016. investicije će se oporaviti, dovesti do pojačane unutarnje potražnje i do gospodarskog rasta koji bi trebao iznositi 1,2 posto BDP-a u sljedećoj godini.

No, Komisija naglašava da bi prognoza za 2016. mogla biti korigirana na niže jer postoje rizici koji proizlaze iz potrebe za dodatnim mjerama fiskalne konsolidacije, odnosno kontrolom javnih financija i smanjivanjem javnog duga.

Prema ovoj prognozi, deficit opće države iznosio je 5,7 posto BDP-a u 2014., ove godine očekuje se da će iznositi 5,6 posto, a sljedeće 5,7 posto BDP-a, što su sve puno veće vrijednosti od ciljeva koje je EU zadala Hrvatskoj u tzv. proceduri smanjivanja prekomjernog deficita.

Javni dug također raste, sa 85 posto BDP-a u 2014., na 90,5 u ovoj i 93,9 posto BDP-a u sljedećoj godini.

Danas objavljene ekonomske prognoze nisu ulazile u ocjenu nacionalnog plana reformi, što će Komisija ocijeniti sljedeći tjedan, 13. svibnja, kada će Hrvatskoj i svih drugim državama EU predložiti specifične ekonomske preporuke.

- Imamo pozitivan dijalog s hrvatskim vlastima i nadam se da će najavljene mjere (hrvatske vlade, op. a.) biti na pozitivan način uzete u obzir u našim specifičnim ekonomskim preporukama za Hrvatsku - rekao je europski povjerenik Moscovici.

>> Komisija prijeti Hrvatskoj zbog energetske obnove zgrada

Komentara 48

GI
gismund
11:52 05.05.2015.

smiješno je govoriti o rastu kad se radi o samo 0,3%! da sljedećih 5 godina imamo takav "rast" to nam ne bi bilo dovoljno da dođemo na stanje kad je SDP/HNS preuzeo vlast u državi niti da okrenemo negativne trendove! dakle jasno je da je ova vlada nesposobna i da mora čim prije otići! ostavimo po strani ideologiju, crvene i crne, ali očajni rezultati u zadnje 4 godine daju vladi crveni karton!

Avatar petrolio
petrolio
11:55 05.05.2015.

nema se tu što više pričati, vlada ne zna svoj posao i umjesto da nas u ove skoro 4 godine mandata izvuče iz recesije uvalila nas je na samo dno u EU! dajte što prije te izbore da izaberemo nekog drugog jer nama nije 5 do 12 nego minuta do 12!

Avatar ivan_horvat
ivan_horvat
12:22 05.05.2015.

Prema planu 21 u 4. godini mandata trebao je rast BDP-a biti 4%. nisu mnogo promašili. Fali im samo cca 5 milijardi kuna rasta. Sramota!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije