Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
minusi

Nije došao svaki deseti Rus, dogodine veliki povratak

plaža
Foto: Filip Brala/PIXSELL
26.08.2014.
u 15:22

U odnosu na lanjske brojke, svaki deseti Rus ove sezone nije došao na Jadran. U manjoj mjeri, ali očekivano s obzirom na vojne sukobe u njihovoj zemlji, prorijedili su se i Ukrajinci. Nešto više od 80.000 Rusa i oko 27.000 Ukrajinaca svejedno su hrvatskom turizmu u prvih sedam mjeseci ove godine priskrbili 814.000 noćenja.

Nema mjesta čuđenju

Brojke padaju od ulaska Hrvatske u Europsku uniju i uvođenja viza. Lani je, recimo, iz Rusije došlo čak pedesetak tisuća turista manje nego u 2012. kad su jadranski domaćini ugostili 220.000 gostiju iz te zemlje. Te godine ostvareno je i rekordnih 1,8 milijuna ruskih i pola milijuna ukrajinskih noćenja.

– Minusima se iz ove dvije zemlje ne treba čuditi. Turistički promet iz Rusije prema europskim zemljama pao je ove godine čak 25 posto. No, smire li se sukobi, već dogodine možemo očekivati veliki povratak gostiju iz ove dvije zemlje. Objašnjenje je jednostavno. Ovi goste vole Jadran i naš turistički stil. Stalno radimo neke ankete među turistima, a ne pamtim kad sam zadnji put vidio neku ozbiljniju pritužbu ruskih gostiju – kaže Mladen Falkoni, direktor predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Moskvi za Rusiju i Ukrajinu.

Oseka pa skokovit rast

Turistička oseka, s kakvom se domaći turizam suočava iz spomenute dvije zemlje, gotovo u pravilu na kraju i urodi skokovitim rastom. Ponajveći će, međutim, uslijediti tek kad vize za Hrvatsku postanu i schengenske.

– Zasad su nam vize dvostruki hendikep na neki način. U prvi su mah odbile neke goste, a sad je komotnije uzeti vizu za Grčku ili Italiju pa imati otvorena vrata za sve zemlje Schengena. Kad i Hrvatska uđe u taj krug, broj ruskih turista skočit će barem 50 posto – uvjeren je M. Falkoni.

>>Austrijancima na Jadranu 40 posto jeftinije nego doma

>>Luksuz koji imamo još uvijek ne znamo dobro predstaviti, a ni prodati

>>Hrvatska Nijemcima nije ni među TOP 10 turističkih destinacija

Komentara 4

ST
stefj
16:07 26.08.2014.

Ah, opet od slijedeće godine... Ne znam zašto se to toliko često čuje u zadnje 3 godine, uvijek će biti bolje za godinu-dvije...

Avatar gladnijura
gladnijura
16:29 26.08.2014.

Znači 10% rusa manje. Koliko su oni posto ukupno činili u hrvatskom turizmu? 2012 bilo ih je 220.000. Znači, ove godine ih je bilo 22.000 manje. Pa koji je to gubitak, ako smijem pitati?

OS
osica
17:12 29.08.2014.

Oh, sve će doći dobro iduće godine. Da, optimizam nam je potreban, ali moramo prezimiti, kako, porasti će broj nezaposlenih, pasti će plaće, ne znam za mirovine , jer je predizborna godina , ..... pao je BDP 11 kvartal zal za redom .... a " perpetummobile još nije izmišljen" ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije