Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državne investicije

Narodne obveznice samo ako će se njima financirati projekti

Željko Lovrinčević
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
13.02.2015.
u 20:05


Ljudima treba ponuditi projekte poput gradnje pruga i luka

Galopirajući javni dug nedavno se, prema procjenama HNB-a, popeo na 261 milijardu kuna, što je podatak s kraja listopada. Mjesec za mjesec Hrvatska se tako sve više udaljava od granice javnog duga od 60 posto BDP-a, a time i od uvođenja eura. Nezasitna država kojoj će u iduće tri godine trebati više od 77 milijardi kuna za plaćanje dospjelih dugova i pripadajućih kamata izlaže se opasnosti da kreditori, koji su bili dobro raspoloženi za zarađivanje na dugu Hrvatske, kažu – ne! Očekujući takav rasplet u iduće dvije godine ekonomisti okupljeni oko Marijana Kostrenčića i Matice hrvatske aktualiziraju opciju takozvanog javnog zajma, odnosno narodne obveznice.

Čeka se rast kamata

– Ideju izdavanja narodne obveznice predložili smo u okviru aktivnosti Matice hrvatske još prije pet godina smatrajući da je to najbolji način aktiviranja štednje građana, uz dva uvjeta: transparentnost državnog raspolaganja tako skupljenim novcem i porezne olakšice u budućnosti – kaže Kostrenčić napominjući da bi obveznica bila zanimljiva građanima koji na njoj mogu i dobro zaraditi. Ideja počiva na uvjetu da se takva vrsta plasmana veže uz konkretni projekt. Slično mišljenje ima i makroekonomist Željko Lovrinčević uz ogradu da zajam od građana može uspjeti jedino u financiranju konkretnih projekata jer ne vjeruje da bi građani financirali opću obveznicu.

– U ovom trenutku na tržištu ima dovoljno novca pa se država neće obraćati građanima, ali kad narastu kamate na svjetskim tržištima, doći će i do takve potrebe. Opći tip obveznice naići će na nepovjerenje građana jer bi se povezala s dugom države. Zato zajam mora biti projektnog karaktera, odnosno država treba ponuditi građanima financiranje konkretnih projekata poput gradnje pruga, luka, dijela autoceste ili pak većih i opsežnijih reformi – predlaže Lovrinčević koji očekuje da bi prvu narodnu obveznicu u iznosu od najmanje milijardu eura mogli dobiti najranije 2016., odnosno u mandatu nove vlade.

Štednja u korist kune

Projektni tip narodne obveznice podržava i profesor Ljubo Jurčić, ali pod uvjetom da se plasira u trenutku gospodarskog rasta. Smatra kako bi neodgovorno bilo tražiti od građana da svoju ušteđevinu predaju državi na trošenje u trenutku kada se o javnim financijama razmišlja kratkoročno i kada taj novac može služiti za pokrivanje rupa.

– Novac koji služi isključivo da politika dobije još jedan dan na vlasti nije moralno uzimati od građana – kaže Jurčić. U suglasju ekonomisti ističu i da narodna obveznica može biti i te kako korisna za makroekonomske trendove, a ne tek za javne financije. Naime, visoka stopa eurizacije domaće ekonomije, kako tvrdi Lovrinčević, u trenutku kada se udaljavamo od uvođenja eura može biti samo otegotna okolnost za Hrvatsku pa bi se usmjeravanjem dijela štednje u državnu obveznicu mogla popraviti valutna struktura štednje u korist kune. Prednost bi bila i u novim oblicima ulaganja građana, koji su se povukli s tržišta kapitala obeshrabreni krizom još 2009.

>>Lalovac najavio novo zaduženje za milijardu eura

>>Gospodarstvu eurozone 19 mjeseci ubrizgavat će se po 60 milijardi eura

Komentara 4

R0
R00kie
20:48 13.02.2015.

ovaj samo pametuje, ajde napravi nesto konkretno

Avatar keunen
keunen
21:24 13.02.2015.

prodaj ECB-u državne obveznice, pa reprogramiraj dug, jer je keš s 0% kamata- - znači ostaje glavnica za vraćat ECB- u bez kamata...ima li pametnih da iskoriste ovih 1140 milj.€ koje ECB pušta na EU tržište za otkup državnih obveznica...bez kamata ljudi...

BA
bajo2
20:55 13.02.2015.

sunce ti žarkih pilica ,pa mi smo u vecim govnima nego grci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije