Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE NA BREXIT

Narednih nekoliko tjedana očekuju se značajni pomaci i volatilnost na tržištima

brexit
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.06.2016.
u 13:09

Ovisno o opsegu tržišnih turbulencija, ne treba isključiti intervencije središnjih banaka na valutnim tržištima ii tržištima državnih obveznica, navode analitičari RBA

Narednih nekoliko tjedana, možemo očekivati značajne pomake i volatilnost na tržištima s ciljem repozicioniranja tržišnih sudionika, ali i uključivanja političkog rizika koji je došao do izražaja nakon britanskog referenduma potvrđujući krhkost „europskog projekta“. Ovisno o opsegu tržišnih turbulencija, ne treba isključiti  intervencije središnjih banaka na valutnim tržištima ii tržištima državnih obveznica, navode analitičari RBA.

Što se tiče Hrvatske i njenih odnosa s V. Britanijom promatrano u proteklih deset godina vidljivo je da su ekonomski odnosi ostali skromni osobito u pogledu vanjske trgovine te izravnih stranih ulaganja. Potonje potvrđuju i službeni statistički podaci koji ukazuju na kontinuirano niski volumen trgovanja s V. Britanijom. U razdoblju od 2010.-2015. prosječni udio u ukupnom izvozu i uvozu oscilirao je na razini od 1,7% odnosno 1,2%. Hrvatska također ima vrlo niski priljev izravnih stranih ulaganja iz V. Britanije (manji od 100 mil. eura godišnje u razdoblju 1993.-2014.). Ipak, 2015. je donijela značajnu transakciju u iznosu od 505 mil. eura koja se odnosi na prodaju Tvornice duhana Rovinj (TDR) multinacionalnoj kompaniji British American Tabacco (BAT). Transakcija je zaključena krajem rujna prošle godine i na taj je način generirano gotovo 78% ukupnih izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u razdoblju od prva tri tromjesečja 2015. Kako se nesumnjivo radilo o "jednokratnoj" transakciji ne vidimo bilo kakav značajan izravan utjecaj izlaska V. Britanije iz EU na hrvatsko gospodarstvo. Međutim, u naredne tri godine BAT planira uložiti dodatnih 30 mil. eura kako bi povećao proizvodne kapacitete, čime sekundarni učinak može biti rizik smanjenja planiranih budućih investicija.

Nadalje, pozitivni trendovi u turističkim odnosima intenzivirali su se tijekom posljednje četiri godine pri čemu broj turističkih dolazaka i noćenja iz V. Britanije bilježi dvoznamenkaste godišnje stope rasta. Osim toga, gosti iz V. Britanije čine najveći udio u domaćoj top turističkoj destinaciji (Dubrovnik) koje je ujedno i u visokoj cjenovnoj kategoriji. 

_ Tu vidimo ograničen kratkoročni rizik. Iako, čak i u slučaju slabije funte u odnosu na euro dugotrajna lojalnost britanskih turista, koji su istovremeno gosti s visokom kupovnom moći, ne bi trebala mijenjati njihove potrošačke navike u srednjoročnom razdoblju, ističu u RBA.

 Što se tiče hrvatskih euroobveznica uz prelijevanje snažne averzije prema riziku i rast premije rizika u zemljama europske periferije Hrvatska bi, obzirom na fundamentalne pokazatelje i političke nestabilnosti, mogla plaćati višu premiju rizika što može imati negativan utjecaj na kretanje javnog duga i snažno potrebne fiskalne konsolidacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije