Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbrži tempo rasta

Najbolji kvartal gospodarstva EU još od 2011. godine

A Bosch employee operates an Apas production assistant for demonstration purposes at the Bosch manufactory Feuerbach in Stuttgart, Germany, 18 April 2017. Photo: Franziska Kraufmann/dpa /DPA/PIXSELL
Foto: Franziska Kraufmann/DPA/PIXSELL
22.04.2017.
u 17:00

Oporavak dobiva širi zamah i pokazuje trend stvaranja novih radnih mjesta na najvišoj razini u posljednjih gotovo deset godina

Europska ekonomija raste najbržim tempom u šest godina; jučer objavljeni podaci za posljednje tromjesečje pokazali su da proizvodnja raste više od očekivanja u nekoliko najjačih gospodarstava EU – njemačkom, talijanskom, španjolskom, a posebno francuskom.

Iznenađenje godine

Rast kombiniranog PMI indikatora (Purchasing Managers’ Index koji odražava gospodarsku aktivnost u uslužnom i proizvodnom sektoru) s 56 u veljači na 56,4 pokazao je da oporavak dobiva širi zamah: premašene su prognoze analitičara za cijelu regiju, s trendom kreiranja novih radnih mjesta na najvišoj razini u gotovo deset godina. PMI za usluge porastao je s 55,5 u veljači na 56,5 u travnju (kvartalno 56). Kako bi se mogle shvatiti relacije, važno je znati da sve iznad 50 signalizira rast, dok niže brojke upućuju na pad gospodarske aktivnosti.

Kombinirani PMI za francusko gospodarstvo u travnju je neočekivano napredovao na 57,6, što mu je šestogodišnji rekord, s kvartalnim prosjekom od 56,8, a prvi put od 2012. premašili su Njemačku čiji je kvartalni PMI 57,1 najviši u posljednjih 70 mjeseci. Irska bilježi 56,9, Španjolska 56,8, a Italija 54,2.

Pokazalo se da je u Francuskoj precijenjen utjecaj izborne utrke na tržište, ponajprije strah da bi na vlast mogla doći Marine Le Pen, neprijateljski raspoložena prema zajedničkoj valuti. No prvi krug izbora u nedjelju ipak je najveći kratkoročni rizik za izglede za ostatak godine. Na pomolu je i preispitivanje stimulativnih mjera Europske središnje banke koje bi trebale ostati na snazi do kraja ove godine, a sve je veći i pritisak na povećanje plaća. Rastu i cijene, kako ulazne, tako i one za proizvedena dobra i usluge, također na šestogodišnje rekordne razine.

Najveći doprinosi

– Trenutačni pozitivan zamah raširen je u gotovo svim zemljama eurozone, a nije potaknut samo od nekoliko najjačih gospodarstava. Iako postoji oprez uoči prvog kruga izbora u Francuskoj, evidentno je da bi rast gospodarstva eurozone moglo biti iznenađenje godine – prokomentirao je za Bloomberg Carsten Brzeski, analitičar njemačke banke ING-DiBa.

U nekim zemljama eurozone ekspanzija bilježi najveće ubrzanje u posljednjih deset godina, što učvršćuje široku bazu oporavka.

BDP je u eurozoni u prvom kvartalu rastao 0,6 posto, a zbog veličine gospodarstva, najveći su doprinos dale Njemačka i Francuska (obje s rastom od 0,6 posto), dok bi se španjolski BDP, prema prvim podacima za PMI, mogao povećati između 0,8 i 0,9 posto u prvom kvartalu, a talijanski između 0,3 i 0,4 posto.

>> 'Agrokorovi problemi utjecat će na hrvatski BDP, vidjet će se koliko'

>> Unatoč krizi u Agrokoru: Addiko banka zadržala procjene rasta BDP-a

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije