Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za 'smeđu magistralu' šuma i drva

Moramo izvoziti namještaj, a ne trupce

Ivić Pašalić
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/5
20.07.2016.
u 06:00

U HGK predstavili strategiju drvno-prerađivačke industrije kojoj je cilj i povećati izvoz u sektoru koji ima i velike šanse, ali i velike probleme

– Cilj nam je da u Hrvatskoj preradimo doslovce svaki trupac, da u izvoz umjesto sirovine i poluproizvoda idu finalni proizvodi s dodanom vrijednošću, kazao je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije HGK Ivić Pašalić na predstavljanju Strategije drvno-prerađivačke industrije “Izgradimo smeđu magistralu”.

Riječ je o asocijaciji na još nepovezane plavu i zelenu magistralu (jadransku i kontinentalnu RH), koje bi “smeđa” spajala kao magistrala šuma i drva. Pašalić kaže kako drvna industrija (DI) ima velikih šansi, ali i ozbiljnih problema.

Plitvice na ‘bombi’ od mazuta

Možemo povećati izvoz, koji već sada čini 9% ukupnog hrvatskog izvoza i 3,5% BDP-a države, te zaposlenost, ali samo uz dobrog institucionalnog partnera, bez obzira na bivše i sadašnje, lijeve i desne..., nastavio je Pašalić, ističući kako bi se uz ograničavanje izvoza trupaca trebao uspostaviti i registar drvno-prerađivačke industrije, te sniziti PDV na pelet, briket, sječku i ogrjevno drvo na 13%, koji su ekološki i socijalno puno prihvatljiviji, 50% jeftiniji energent od mazuta ili lož-ulja, kojim se u RH grije većina škola, dječjih vrtića, javnih ustanova...

Taj bi se novac mogao preusmjeriti i na “gablece”, usavršavanje, stipendije... No što je apurdno i najnovije se škole u nas grade po istoj praksi. Čak i Plitvička jezera leže na ekološkoj bombi od 9 megavata mazuta, dok se kvote Hrvatskih šuma za kogeneracije prenisko postavljaju i to otvara prostor za špekulante, umjesto za DI, optužuje Pašalić, navodeći i primjer ogromnih sredstava ulupanih u energetsku obnovu zgrada, koje i dalje troše fosilna goriva.

Uvoz 70 posto

– Šume i na šumama baziran sektor od nacionalnog su interesa, čijim se korištenjem na najpametniji način može dizati zaposlenost i poticati ruralni razvoj da ljudi ostaju, umjesto da napuštaju Hrvatsku - tvrdi Pašalić.

S njime se slaže i Renato Radić, predsjednik Grupacije proizvođača namještaja pri HGK. Drvna industrija je za Hrvatsku strateški važnija i od turizma, kroz koji se može prezentirati. No, na hrvatskom tržištu namještaja vrijednom 2,5 mlrd. kuna godišnje, 70% je uvoznog. Na EU tržištu namještaja od 100 mlrd. kn trenutačno smo gotovo neprimjetni, a potencijali su toliki da i proizvodnju i tržište možemo povećati pet puta, kaže Radić.  

>>'Molim sve da me ne uključuju u svoje unutarstranačke ili unutarvladine 'dvorske igre'

Komentara 4

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
11:29 20.07.2016.

moramo izvoziti namještaj a ne trupce znači ti ostaješ doma ?

HR
Hrabraja
09:21 20.07.2016.

ima trupaca koji sjede i u HGK

JU
juraInfidel
06:39 20.07.2016.

pasalic je popusio u svome privatnom biznisu sve sto je mogao pa sada nakon toga osjetio je miris love na drzavnoj grbaci!koje mi strucnjake imamo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije